Volby na Slovensku by podle průzkumů vyhrál Ficův Smer, jeho popularita ale klesla

Přesně za měsíc půjdou Slováci k volbám a zvolí si nové složení parlamentu a tím i novou vládu. Žádné velké změny se ale nečekají. Současný premiér Robert Fico a jeho vládní strana Smer míří s největší pravděpodobností k vítězství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: Reuters

Kdyby se volby na Slovensku konaly dnes, podle průzkumů by je opět jednoznačně vyhrál Ficův Smer-SD. Popularita sociálních demokratů ale klesla na dlouhodobé minimum, a pokud by Slováci hlasovali nyní, Smer by většinu neobhájil.

Smer by podle průzkumu MVK získal 32 procent hlasů, což by mu vyneslo 58 křesel v 150členné sněmovně. Podle dalších agentur se preference Smeru pohybují od 36 do 41 procent. Před čtyřmi lety získal 44,4 procenta hlasů, obsadil 83 křesel a vytvořil jednobarevnou vládu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slováci jdou za měsíc k parlamentním volbám. Podrobnosti o předvolební situaci přiblížil zpravodaj Petr Vavrouška

Náladu slovenských voličů a také preference ovlivňují aktuální kauzy ve školství a zdravotnictví. Tedy současná stávka učitelů a především hromadné výpovědi zdravotních sester. Ještě před měsícem byla přitom hlavním předvolebním tématem migrační krize či ochrana Slovenska před uprchlíky.

Robert Fico a jeho vláda se snaží získat přízeň občanů i různými bonusy v podobě sociálních balíčků na zlepšení životní úrovně. Už přes rok jezdí vybrané skupiny obyvatel zadarmo vlakem, dětem se hradí lyžařské kurzy, od začátku roku platí nižší DPH na základní potraviny, domácnosti v těchto dnech dostávají takzvané vratky za plyn ve výši od 10 až do 160 eur.

Problémem opozice na Slovensku je podle komentátorů nejednotnost. Slovenské opoziční strany se do parlamentu pravděpodobně dostanou jednotlivě, ale možnost, že by vytvořily silnou alternativu vůči Smeru, je podle nich na Slovensku spíše iluzorní.

Nejsilnější opoziční strana Síť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky, která je druhá v pořadí ve volebních preferencích, ztrácí na Smer přes 20 procent.

Důležitou roli hrají před volbami také nevládní organizace. Dnes jedna z nich zveřejnila video, ve kterém populární herci vyzývají Slováky k účasti na hlasování.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme