Volby v Donbasu by měly být do konce června, shodli se politici v Paříži

Místní volby v povstaleckých regionech na východní Ukrajině by se měly konat do poloviny letošního roku. Na termínu se v Paříži shodli ministři zahraničí takzvané normandské čtyřky, tedy Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník se svým psem na Donbasu

Bojovník se svým psem na Donbasu | Zdroj: Reuters

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault zopakoval, že na řešení konfliktu v Donbasu by se měly plně podílet Rusko i Ukrajina. I když jsou potřeba další jednání, ministři prý v Paříži překonali velkou překážku.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale řekl, že žádného průlomu nedosáhli. Zdůraznil, že před volbami je potřeba na východě Ukrajiny zajistit bezpečnost. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov výsledky jednání nekomentoval.

Aby se hlasování mohlo konat, musí Kyjev přijmout volební zákon, se kterým počítaly už loňské dohody z Minsku. Ukrajinská vláda ho ale zatím v parlamentu neprosadila. Nacionalisté se totiž obávají, že volby v separatistických regionech by oslabily ukrajinskou svrchovanost.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme