Voliči ve Spojeném království vybírají parlamenty nebo londýnského starostu

Barometrem současných politických preferencí je dnešní série hlasování ve Spojeném království. Voliči rozhodují o podobě nového parlamentu ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. V Anglii jsou na programu místní volby. Kromě toho se volí starostové Londýna, Liverpoolu nebo Bristolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voliči ve Spojeném království vybírají nový skotský, velšský a severoirský parlament

Voliči ve Spojeném království vybírají nový skotský, velšský a severoirský parlament | Zdroj: Reuters

Hlavní pozornost se soustředí na Labour Party a její první důležité volby pod novým předsedou Jeremym Corbynem. Podle expertů strana, kterou zmítá skandál kolem údajného antisemitismu některých členů, nejspíš na většině území oslabí. Hlavně v místních volbách v Anglii by labouristé mohli ztratit, stejně jako při hlasování do regionálního velšského parlamentu.

Díky Sadiqu Khanovi by ale labouristé mohli získat prestižní post londýnského starosty. Podle jednoho z posledních průzkumů měl Khan před svým hlavním rivalem Zacem Goldsmithem z Konzervativní strany náskok 16 procent hlasů.

Jakkoli se různě po světě zdůrazňuje Khanova muslimská víra, u londýnských voličů to zase tak velkou roli nehraje. Sadiq Khan v rozhovoru pro ČRo zdůraznil, že ve volbách starosty je jeho původ druhotný, protože se jedná o kosmopolitní a tolerantní Londýn.

„Myslím, že moje zvolení může vyslat úžasný signál do světa, že je Londýn tak sebevědomý, že si zvolí do svého čela syna přistěhovalců a příslušníka etnické a náboženské menšiny. V Londýně bylo vždy zvykem, že se tvrdě pracující člověk dočkal pomoci. Lidé jsou schopní se oprostit od toho, z jakého prostředí pocházíte, a hodnotí Vás podle toho, jaký jste člověk,“ řekl.

Pode některých komentátorů je ale otázkou, nakolik Khanovu kandidaturu poškodila aféra kolem údajného antisemitismu některých členů Labour Party, od které se sám Khan důrazně distancoval a volal po vyloučení hříšníků ze strany.

Sadiq Khan se profiluje coby kandidát sociálně slabších, zdůrazňuje, že vyrůstal se 7 sourozenci v rodině pákistánských přistěhovalců. Pro voliče jsou hlavními tématy bydlení a doprava. Labourista má líbivý plán zavést předkupní právo na nové byty pro obyvatele britské metropole, a zabránit tomu, aby developeři prodávali většinu nemovitostí bohatým zahraničním investorům. Chce taky zmrazit ceny jízdného v MHD do roku 2020.

Apeluje na evropské voliče. Khan totiž podporuje setrvání Británie v EU, zatímco Zac Goldsmith je pro takzvaný Brexit, stejně jako odcházející starosta Londýna, Boris Johnson.

Konzervativní stranu by voliči zase mohli vytrestat za její politiku v oblasti školství a zdravotnictví.

Ve Skotsku by naprostou dominanci měla potvrdit nacionalistická Skotská národní strana. Její předáci začali koketovat s myšlenkou opakování referenda o nezávislosti.

Symbolicky tam bude také důležité, jestli skončí druzí právě labouristé, nebo konzervativci. Spekulovalo se o tom, že by celkově špatný volební výsledek Labour mohl sloužit coby odrazový můstek k puči proti předsedovi Corbynovi, ale podle obvykle dobře informovaného Guardianu nemá dostatečnou podporu.

Volební místnosti jsou otevřeny od 08.00 do 23.00 SELČ a výsledky se čekají v pátek.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme