Volkswagen podvodem s emisemi porušil v EU zákony na ochranu spotřebitele, tvrdí Jourová

Potíže německé automobilky Volkswagen po emisním skandálu nekončí. Naopak se zdá, že na ni dolehnou další finanční náklady. Čelí totiž obvinění, že ve většině zemí Evropské unie porušila zákony na ochranu spotřebitele. Obvinění vznesla v rozhovoru pro německý deník Die Welt eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let My People Live, konference, Věra Jourová

Let My People Live, konference, Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek

Věra Jourová uvedla, že se ukazuje, že Volkswagen ve většině členských zemí Evropské unie - pravděpodobně ve dvaceti - jasně porušil evropské zákony na ochranu spotřebitele, a proto je potřeba proti němu zakročit koordinovaně.

Úřad Jourové nyní vyhodnocuje informace ze všech 28 unijních států. O případných nárocích na odškodnění musí rozhodnout soudy jednotlivých zemí.

Kolik by to případně mohlo Volkwagen stát, záleží na tom, kolik po něm evropští spotřebitelé budou chtít. A kolik zákazníků se o náhradu přihlásí.

Například ve Spojených státech se už v létě Volkswagen dohodl s prodejci jeho aut. To by automobilku podle agentury Reuters mělo přijít na téměř jednu a čtvrt miliardy dolarů (29 miliard korun). Včetně vyrovnání vládních žalob a případných náhrad zákazníkům by měl ve Spojených státech zaplatit až 15 a čtvrt miliardy dolarů (přes 366 miliard korun).

V USA se majitelé vozů mohou rozhodnout, zda budou chtít úpravu svého auta nebo jeho odkoupení. Odškodné na jednoho majitele by mělo činit v přepočtu 122 až 240 tisíc korun. Podobné vyrovnání svým zákazníkům v Evropě ale koncern nenabídl.

Emisní skandál se po celém světě týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi jednoho a čtvrt milionu vozů Škoda Auto. V Evropě aféra zahrnuje zhruba 8 a půl milionu aut s naftovým motorem. Mimochodem provozní zisk celého koncernu Volkswagen se v prvním pololetí kvůli nákladům souvisejícím s emisním skandálem propadl o 22 procent na 5 a čtvrt miliardy eur.

Německo obvinilo Fiat Chrysler z manipulací s emisemi

Podobné obvinění z úpravy systému, který monitoruje emise dusíku, postihlo i jiné automobilky. Teď se s tím například potýká italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles.

U Evropské komise ji obvinilo německé ministerstvo dopravy, že ve svých naftových motorech využívá nepřípustný systém pro manipulaci s emisemi. Zajímavé na tom je, že podle zprávy německého listu Bild by italsko-americké firmě mohl hrozit zákaz prodeje aut v Německu. To německému Volkswagenu podle pozorovatelů nikdy nehrozilo.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme