Vraždu agenta Litviněnka schválil podle britského soudce zřejmě prezident Putin

Vraždu Alexandra Litviněnka pravděpodobně schválil ruský prezident Vladimir Putin. Vyplývá to ze závěru soudního vyšetřování, které dnes zveřejňují v Londýně. Bývalý agent KGB a FSB zemřel v listopadu 2006 na otravu radioaktivním poloniem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Litviněnko

Alexandr Litviněnko | Foto: Hollywood Classic Entertainment

Soudce Robert Owen dospěl na základě předložených důkazů, svědectví a analýz k závěru, že operaci ruské FSB s cílem zlikvidovat Alexandra Litviněnka pravděpodobně posvětil její tehdejší šéf Nikolaj Patrušev a nejspíš ji odsouhlasil i ruský prezident Vladimir Putin.

Jako pachatele vraždy označuje zpráva bývalého bodyguarda KGB Andreje Lugového, dnes poslance ruské Státní dumy a Dmitrije Kovtuna. Podle vyšetřování otrávili Litviněnka nadvakrát izotopem radioaktivního polonia 210. Látku mu přimíchali do čaje během schůzky, která se na podzim roku 2006 konala v londýnském hotelu Millennium.

Přehrát

00:00 / 00:00

Shrnutí vyšetřovací zprávy z úst sira Roberta Owena, který nezávislé vyšetřování vedl

„Jsem přesvědčen, že pánové Lugovoj a Kovtun dali do konvice na čaj polonium 210, a že to udělali s cílem zabít pana Litviněnka. A jsem si jistý i tím, že se ho ti dva pokusili zabít plutoniem už předtím na schůzce 16. října 2006,“ řekl soudce Owen.

Ve zprávě soudce Owen napsal, že FSB na Litviněnka pohlížela jako na zrádce. Připomněl, že agent také opakovaně kritizoval i prezidenta Putina.

Litviněnko znal celou řadu citlivých informací o napojení a vazbách ruských vládních a státních činitelů na organizovaný zločin. Právě o těchto vazbách měl v listopadu 2006 vypovídat ve Španělsku. Cestu zrušil z londýnské nemocnice těsně před svou smrtí.

Rusko odmítá britskou zprávu o smrti Litviněnka jako zpolitizovanou

Číst článek

Lugovoj označil závěry vyšetřování za absurdní. Agentuře Interfax řekl, že jde o frašku a snahu využít případ k politickým cílům. Podle ruského ministerstva zahraničí je zpráva zaujatá, zpolitizovaná a neprůhledná. Výsledek šetření prý zhorší vztahy obou zemí.

Vdova po Alexandru Litviněnkovi Marina závěry soudního vyšetřování přivítala. Podle ní by vláda v Londýně měla přijmout sankce proti Rusku a vyhostit některé ruské diplomaty.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. V roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

Případ Litviněnko | Foto: Český rozhlas

Marina Litviněnková před budovou soudu v Londýně | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme