Všeobecný zákaz nošení šátků na německých školách odporuje ústavě

Německý ústavní soud v Karlsruhe rozhodl, že všeobecný zákaz nošení šátků na veřejných školách je v rozporu s ústavou. Podle soudců takový zákaz omezuje náboženskou svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena s tradičním muslimským šátkem

Žena s tradičním muslimským šátkem | Foto: Wikimedia Commons

Soud v Karlsruhe rozhodoval v případu tří muslimských učitelek ze spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, které ve třídě chtěly šátek nosit, a nebo místo něj alespoň čepici.

Příslušné úřady jim to ale s odvoláním na zemský školský zákon zakázaly. Soud teď dal za pravdu učitelkám.

„Ústavní soud to vysvětloval tak, že se jedná o všeobecná lidská práva, na kterých nikdo nemůže být omezován a krácen,“ vysvětluje Jaroslav Šonka, publicista žijící v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle německého ústavního soudu odporuje všeobecný zákaz nošení šátků na školách ústavě. Rozhodnutí přiblížil publicista Jaroslav Šonka

Rozsudek má přímý vliv i na školy v dalších spolkových zemích, které ve svých školních řádech náboženské šátky zakazují.

Podle soudu je možné šátky zakázat jen v konkrétních případech, kdy by manifestace náboženských znaků přímo ohrožovala fungování školy.

„Šátek nosily všechny Němky po válce v roce 1945. Je to něco poměrně nevinného, protože dámy, které šátek nosí, se účastní občanského života – jsou to pedagožky. Na druhé straně existuje debata i o tom, zda mají být ve třídách kříže. To je otázka, která hraje v Bavorsku značnou roli,“ upozorňuje Šonka.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme