Vstup Ukrajiny do NATO by vedl k dalším konfliktům, hrozí Rusko

Ukrajina musí podle Ruska ve vlastním zájmu zachovat svou vojenskou neutralitu, jinak jí hrozí rozpad. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Vstup Ukrajiny do NATO by podle něj ohrozil stabilitu v euroatlantickém prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během tiskové konference v Moskvě

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během tiskové konference v Moskvě | Zdroj: Reuters

Rusko nemá zájem na nové studené válce, nejsou pro ni důvody, ale situace se neustále vyostřuje, zhodnotil aktuální stav vztahů mezi Východem a Západem šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov při vystoupení v ruské Diplomatické akademii.

Ruský ministr zahraničí dále řekl, že na Ukrajině zaznamenal pokrok ve stahování těžkých zbraní a vyzval k posílení role OBSE v kontrole tohoto procesu.

Kyjev dnes upozornil, že v případě porušení minských dohod a příměří okamžitě vrátí těžké zbraně do válečné zóny. Totéž prohlásili i proruští povstalci.

Obě strany ukrajinského konfliktu začaly stahovat těžké zbraně, potvrdila OBSE

Číst článek

Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes také oznámila, že od Ukrajiny obdržela 15 milionů dolarů jako předplatné na další dodávky plynu. Podle Gazpromu částka pokryje dodávky pouze na jeden den. Ukrajinská vláda ale tvrdí, že Gazpromu poslala zhruba 370 milionů dolarů.

Ve čtvrtek Gazprom oznámil, že Ukrajina má plyn zaplacený do konce týdne. Ruský prezident Vladimir Putin už dříve oznámil, že pokud Kyjev nepředplatí další dodávky, Moskva od suroviny Ukrajinu odřízne.

Sídlo Gazpromu v Moskvě | Foto: Reuters

Gazprom loni v létě zastavil dodávky zemního plynu na Ukrajinu kvůli vysokým nedoplatkům ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogazu. Na konci října se pak obě stany za evropského zprostředkování dohodly na zimních dodávkách.

Dohoda, která je platná do konce března, Ukrajině ukládá platit předem. Obě strany se nyní chystají, že budou vyjednávat o nových podmínkách, které nahradí stávající dohodu.

Martin Dorazín, Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme