Vůdce luhanských povstalců přežil pokus o atentát. Výbuch u jeho auta zranil několik lidí

Šéf luhanských povstalců Igor Plotnickij přežil pokus o atentát, byl při něm ale podle východoukrajinských zdrojů těžce zraněn. Nálož vybuchla u jeho auta, zranění utrpělo ještě několik dalších osob. Plotnickij byl převezen do nemocnice v Luhansku na separatistickém východě Ukrajiny. Luhanské informační středisko oznámilo, že šlo o pokus o atentát, neuvedlo ale, kdo za ním stojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luhansk během voleb proruských separatistů na Ukrajině. Na snímku (uprostřed) premiér Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij

Luhansk během voleb proruských separatistů na Ukrajině. Na snímku (uprostřed) premiér Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij | Foto: Martin Dorazín

Ruská agentura Interfax oznámila, že Plotnického život není v ohrožení, ale jeho zranění jsou vážná a musel být operován. Za útokem může být podle Interfaxu ukrajinská sabotážní skupina.

Kyjev jakoukoli účast na akci popřel. "Ukrajinská strana s atentátem nemá nic společného, bylo by to absolutně nelogické, protože to neřeší jediný problém," řekl prezidentský mluvčí Oleksandr Motuzjanyk.

Podle informací Českého rozhlasu z Luhansku nejsou zranění Igora Plotnického vážná, do nemocnice ho převezli kvůli zraněním způsobeným úlomky skla. K atentátu došlo vzápětí poté, co bývalá ruská rukojmí, ukrajinská důstojnice Naďa Savčenková- vyzvala Kyjev, aby zastavil protiteroristickou operaci v Donbasu.

Plotnickému je 52 let a v minulosti velel skupině proruských rebelů. V roce 2014 byl zvolen do čela samozvané Luhanské lidové republiky.

Loni v prosinci byl při výbuchu svého automobilu zabit velitel kozáckých jednotek, které bojovaly po boku proruských separatistů na východě Ukrajiny, Pavel Dremov. Povstalci tehdy z tohoto útoku obvinili ukrajinské ozbrojené síly.

Podobným způsobem přišel loni v květnu o život i jiný známý velitel proruských povstalců ve východoukrajinské Luhanské oblasti Alexej Mozgovoj.

Východem Ukrajiny zmítá dva roky konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, které podle Kyjeva podporuje Rusko. V bojích zemřelo podle OSN 9500 lidí a 1,5 milionu osob kvůli nim odešlo z domovů.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme