Vyběhli jsme jen v pyžamu, pak se dům zřítil, líčí zemětřesení rodina z Amatrice

Smutným symbolem ničivého zemětřesení v Itálii je historická obec Amatrice, kde se zřítila většina domů. Obyvatelé, kteří přírodní katastrofu přežili, jsou teď zcela odkázáni na pomoc druhých. Někteří při přírodní katastrofě přišli prakticky o všechno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historická obec Amatrice po ničivém zemětřesení, které udeřilo ve střední Itálii

Historická obec Amatrice po ničivém zemětřesení, které udeřilo ve střední Itálii | Foto: Robert Mikoláš

Ocelové lžíce bagrů se zarývají do sutin domu. Snaží se odstranit ty největší kusy, aby se záchranáři mohli dostat blíž k místu, které ještě před několika hodinami bývalo ložnicí. V době, kdy se pod Amatrice zachvěla zem, v této ložnici spali starší manželé.

Se slzami v očích vše pozoruje několik místních, kteří měli větší štěstí. Mezi nimi i třicetiletá Alessandra Mattiolli, která k sobě tiskne malou holčičku.

Jak líčí, na poslední chvíli stihla vyběhnout z domu spolu s manželem a dvěma dcerami, krátce poté se jejich domek zřítil k zemi. Na sobě měli jen pyžamo. Boty už nějaké dostali, jejich děti však mají na sobě stále jen ponožky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O následcích zemětřesení v Itálii natáčel v historické obci Amatrice zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Dívky se ke svým rodičům doslova tisknou, odmítají si stoupnout na zem, která se neustále otřásá.

Pro paní Alessandru je teď nejdůležitější najít místo v nějakém stanu, které záchranáři staví na kraji obce, v místě, kde nehrozí, že by se na ně zřítily stěny zničených budov.

Slova lidí zanikají v hluku vrtulníku, který sem přiváží nejnutnější pomoc. Lidé, kteří zachránili jen holý život, však budou potřebovat mnohem víc.

Není se co divit, že i Alessandra Mattiolli propadá zoufalství a utěšit ji nedokáže ani její matka, šestapadesátiletá Anna Dadamo, která se zároveň snaží zahřát ruce druhé z dívek, přičemž se sama třese zimou.

Je v rodině nejstarší, je ale zcela bezradná. Budoucnost žádnou nevidí, podle ní je stejně šedivá jako prach, který si občas setře z tváře.

Italští záchranáři vytáhli ze sutin živou dívku či jeptišky. Obětí je však už 247

Číst článek

Zemětřesení v Itálii | Foto: ČTK

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme