Východní Ukrajina za posledních 24 hodin nehlásí mrtvé. Poprvé po 7 měsících

Příměří na východní Ukrajině zatím platí. Prezident Petro Porošenko oznámil, že v uplynulých 24 hodinách nikdo na frontě nepřišel o život. Je to za sedm měsíců od začátku bojů vůbec poprvé. Upozornil ale, že příměří je velmi křehké. Dokládají to i zprávy z bojišť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Doněcku platí příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty

V Doněcku platí příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty | Zdroj: Reuters

„Pozorujeme, že intenzita ostřelování se snížila a útoky mají spíš provokační charakter,“ uvedl Andrij Lysenko z bezpečnostní rady.

Generál Olexandr Rozmaznin ale informoval o tom, že Rusko vyslalo na Ukrajinu další vojáky a zbraně.

„Uskupení techniky, kterou Rusko přivezlo na území našeho státu, nikdy nebylo tak velké jako teď. Jde o tanky a děla. Tolik zbraní nebylo ani v našich armádních skladech.“

Podle informací generálního štábu na východě Ukrajiny působí přes 20 tisíc ruských vojáků a dalších 55 tisíc stojí na hranicích.

Další konvoj

Teď je důležité obnovit činnost kontaktní skupiny za účasti představitelů ukrajinského vedení, Doněcké a Luhanské lidové republiky, Ruska a OBSE, reagoval na zastavení palby ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zatím ale není jisté, že se kontaktní skupina v Minsku znovu sejde. Ukrajinská strana se k tomuto návrhu doteď nevyjádřila.

Rusko mezitím na východní Ukrajinu vyslalo už devátý konvoj s humanitární pomocí, který dnes dorazil do Luhanska a Doněcka. Ten desátý má před Silvestrem přivézt novoroční dárky ukrajinským dětem.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme