Východoevropané mají u Skotů respekt. Jste tu vítáni, ujišťuje tamní vláda

Po referendu o brexitu stoupl v Anglii počet zločinů z nenávisti namířených proti Středo a Východoevropanům řádově o desítky procent. Ve Skotsku po něčem takovém není ani památky. Polákům, Čechům a dalším se naopak dostalo okamžitě ujištění z nejvyšších míst, že jsou ve Skotsku i nadále vítáni. Jejich schopnosti a pracovní morálka jim zjednaly respekt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skotsko - Edinburgh, dudák

Skotsko - Edinburgh, dudák | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

Steve Bothwell otevřel před 21 lety v centru Aberdeenu restauraci Cafe 52. Tvrdí, že rozhodující skok v oblibě podniku nastal v době, kdy do Evropské unie vstoupily někdejší komunistické země východní Evropy a otevřely se jim dveře na britský pracovní trh.

Pro současnou kvalitu skotského pohostinství považuje Steve Středoevropany za nepostradatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Skotech a jejich přístupu k lidem z „východu“ natáčel v severovýchodním Skotsku zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Když Poláci, Češi a další spol. začali přicházet do Aberdeenu, situace se tu přes noc zlepšila. Pozvedli obsluhu, celkový přístup. Jejich pracovní morálka byla a je prostě fenomenální. Když odejdeme z EU a zavedeme bodový systém nebo jiná omezení, nedokážu si představit, jak se to pokusí britská vláda v pohostinství kompenzovat a přinutit Brity, aby dělali tuhle práci,“ říká Steve.

Zástupcem šéfkuchaře je v Cafe 52 mladý Slovák Patrik. „Mám ve Skotsku také sestřenici, je v Aberdeenu, studuje tady. A on mi napsala, že hledají jen pomocného kuchaře, tehdy jsem přijel ze Slovenska. Plánoval jsem, že půjdu do armády, ale to mi nevyšlo,“ popisuje svůj příběh Patrik.

Za ním před pár měsíci z Košic přesídlila i maminka Jolana. Finanční posun k lepšímu je podle ní obrovský. „Dělala jsem za 320 eur v centru ortopedické protetiky, tady to mám za týden,“ podotýká.

Další část rodiny – dcera, manžel a matka – žije podle ní na Slovensku, ale čas od času se vídají. „Přijíždějí spíš za námi, každé tři měsíce,“ popisuje paní Jolana.

Ta si po unijním referendu pomyslela, že bude muset Británii opustit. Případná budoucí pracovní povolení by považovala za přijatelnou cenu za to, že bude moci zůstat. Patrika zase Steve Bothwell tlačí k tomu, aby si zažádal o britské občanství.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová ihned po unijním referendu londýnskou vládu vyzvala, aby občanům členských států EU poskytla jasné garance, že i po brexitu budou smět v Británii zůstat. Jenže to britská premiérka Theresa Mayová spojila až s postojem zbytku unie k britským občanům. Nicole Sturgeonové se to nelíbí.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová | Foto: Reuters

„Já jsem ve Skotsku okamžitě po referendu ujistila unijní občany, že jsou u nás vítáni. Jejich příspěvek k úspěchům Skotska je obrovský. My jsme se pro ně stali domovem. A to je poselství, které by se měli snažit vyslat všichni politici,“ myslí si Sturgeonová.

Podle ní je vytváření umělé nejistoty pro Evropany, kteří si zvolili Británii coby druhý domov, bezohledné.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme