Východoukrajinští povstalci se chystají k volbám ve svých neuznaných republikách

Samozvané lidové republiky - Luhanskou a Doněckou - na východě Ukrajiny v neděli čekají volby. Ukrajina ani Západ je neuzná, naopak Moskva je považuje za legitimní. Vedení takzvané Luhanské republiky očekává masovou účast.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební mítink ve východoukrajinském Luhansku

Předvolební mítink ve východoukrajinském Luhansku | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V centru Luhansku se dnes konal jeden z posledních předvolebních mítinků.

Průvod s vlajkami Sovětského svazu se vydal od budovy vlády samozvané Luhanské lidové republiky směrem k věčnému ohni, který v průběhu bojů o Luhansk vyhasl a dnes ho znovu slavnostně zapálili.

Společně s asi dvěma tisíci lidí kráčel také premiér Luhanské lidové republiky Igor Plotnický. Ten předpovídá, že jejich společný stát pod názvem Novorusko se rozroste o další ukrajinská území.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Luhansku se konal mítink před separátními volbami, natáčel tam zpravodaj Martin Dorazín

„Novorusko, věřte mi, se bude brzy skládat z mnoha republik - Charkovské, Doněcké, Záporožské, Vinické, Oděské a Čerkaské. To bude teprve Novorusko,“ řekl luhanský premiér Českému rozhlasu.

Volby na Donbasu se budou konat týden po parlamentních volbách na Ukrajině, v nichž přesvědčivě zvítězily proevropsky orientované strany. Samozvané lidové republiky ale hlasování bojkotovaly a plně se soustředily na přípravu svých vlastních voleb.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme