Vyjednávání o vládě na Ukrajině se komplikuje, Hrojsman se dostal do sporu s prezidentem

Ukrajinský premiér Aresnij Jaceňuk dnes předloží parlamentu svou demisi. Začne tak sestavování nové vlády, která by podle prezidenta Petra Porošenka měla vzniknout do týdne. Stále reálnou možností ale zůstávají i předčasné volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosavadní předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman je kandidátem na premiéra Ukrajiny

Dosavadní předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman je kandidátem na premiéra Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Novým premiérem se měl stát dosavadní předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman. Teď se ale situace zkomplikovala.

Objevily zprávy o tom, že Hrojsman svoji kandidaturu odmítá s tím, že nesouhlasí s obsazením některých ministerstev, které navrhuje prezident Petro Porošenko.

Z Hrojsmanovy strany to ovšem může být jen určitá vyjednávací taktika, jak na poslední chvíli získat víc prostoru při obsazování ministerstev.

Na druhé straně Hrojsman nemá bezvýhradnou podporu ani v jedné ze dvou koaličních stran, tedy v ani v Bloku Petra Porošenka, jehož je členem, ani v Lidové frontě, kterou stále vede právě Arsenij Jaceňuk. Jejich většina v parlamentu je poměrně těsná, takže Hrojsmanovo zvolení rozhodně není jistá věc.

Prezident slíbil volby, pokud se jednání zadrhnou

Jedním z viditelných, ale méně pravděpodobných kandidátů na premiéra je například gubernátor Oděské oblasti a bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili. Další možností by mohla být stávající ministryně financí Natalje Jeresková. Tato Ukrajinka s americkým vzděláním ale platí spíš za technokratku a je otázka, jestli má takové politické ambice.

Její poradce a bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš jako reálnou vidí i možnost předčasných voleb. „V zásadě jsou dvě možnosti - buď vytvoření nové vlády z části koalice, ale tak, aby měla většinu, druhou možností jsou předčasné volby,“ řekl.

A možnost předčasných voleb otevřeně připouští i prezident Petro Porošenko, který slíbil, že volby vyhlásí, pokud by vytváření nové vlády uvázlo na mrtvém bodě. Podle něj by obměna vlády měla být záležitostí dnů a hodin.

ČRo, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme