Výjimečný stav ve Francii bude o tři měsíce delší, schválil Senát

Francouzský Senát schválil prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce, jak o to požádala vláda. Přísnější opatření v zemi platí od loňského listopadu. Dočasným posílením pravomocí policie má pomoci při dopadení pachatelů pařížských atentátů, při kterých zemřelo 131 lidí. Poslanci se otázkou budou zabývat 16. února a nejspíš požadované prodloužení také podpoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie (ilustrační foto)

Francouzská policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Původní opatření by měla platit do konce února, vláda navrhla jejich prodloužení o další tři měsíce.

Podle mluvčího francouzské vlády Stéphana Le Folla je to nutné, protože teroristická hrozba stále trvá a hrozba útoků je extrémně vysoká.

Opatření mohou podle francouzského premiéra Manuela Vallse oslabit džihádistickou síť. Na bojovníky v Sýrii jsou podle Vallse napojeny více než dvě tisícovky obyvatel Francie. Vládní socialisté dokonce chtějí část výjimečného stavu začlenit do ústavy.

Prodlužování bezpečnostních opatření kritizují organizace chránící lidská práva. Podle Amnesty International jsou některá z nich přehnaná. Část z více než tří tisíc razií prý poškodila nevinné lidi.

K sérii teroristických útoků, které si vyžádaly celkem 130 obětí, došlo v Paříži loni 13. listopadu.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme