Vyšetřování tragédie MH17: boeing sestřelila raketa BUK. Přivezena z Ruska, vypálena z území separatistů

Let MH17 nad východní Ukrajinou poslala k zemi střela namířená z území ovládaného proruskými separatisty. Vyletěla z mobilního protiraketového systému BUK, který krátce předtím dorazil z Ruska. Vyplývá to ze závěrečné zprávy o příčinách tragédie malajsijského boeingu, kterou ve středu zveřejnila mezinárodní komise. Kdo nařídil, aby bylo letadlo MH17 sestřeleno, a kdo sestřelení provedl, vyšetřovatelé zatím nevědí. Rusko výsledky odmítlo. Boeing Malaysia Airlines se zřítil před dvěma lety. Na palubě bylo 298 lidí, nikdo neštěstí nepřežil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let MH17 podle vyšetřovatelů sestřelila raketa BUK, která pocházela z Ruska. Umístěna byla na území ovládaném separatisty

Let MH17 podle vyšetřovatelů sestřelila raketa BUK, která pocházela z Ruska. Umístěna byla na území ovládaném separatisty | Zdroj: Reuters

Komise hned na začátku vyšetřování vyloučila dvě možnosti. Bylo jasné, že nešlo o nehodu ani o útok zevnitř letadla. Později vyloučili vyšetřovatelé také možnost, že by byl let MH17 sestřelen dalším letadlem.

Na radarových datech totiž nebylo žádné další letadlo zaznamenáno. Předseda vyšetřovací komise Fred Westerbeke během tiskové konference řekl, že data byla dostatečně kvalitní na to, aby mohli vyšetřovatelé k tomuto závěru dojít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrečné zprávě vyšetřovatelů mluvil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

„Let MH17 byl sestřelen raketovým systémem ze země,“ konstatoval na začátku tiskové konference Westerbeke.

„Raketa 9M38 byla jednoznačně vystřelena z prostoru, který ovládali proruští rebelové. Byl to přesný zásah,“ poznamenal vrchní nizozemský vyšetřovatel Wilbert Paulissen.

Na tiskové konferenci zazněly také nahrávky konverzací, na kterých se mluví o raketovém systému BUK a jeho dopravě do Donbasu. „Boeing sestřelil raketový systém BUK převezen do oblasti z Ruské federace a poté se vrátil znovu do Ruské federace,“ dodal Paulissen.

Raketový systém Buk se začal vyrábět už v dobách Sovětského svazu, po jeho rozpadu výrobu převzalo Rusko. Výrobcem rakety 9M38, která zasáhla malajsijské letadlo nad Ukrajinou, je zbrojovka Almaz-Antej, nad kterou má kontrolu ruský stát.

Firma ve středu uvedla, že se závěry vyšetřovatelů nesouhlasí. Nebyly totiž podpořeny technickými důkazy. Podle ruského ministerstva zahraničí umožnili vyšetřovatelé Ukrajině vyrobit důkazy, a zvrátit tak případ ve svůj prospěch.

Vyšetřovatelé z mezinárodního týmu na tiskové konferenci uvedli, že si nejsou jisti, zda vojáci vystřelili raketu na rozkaz nebo jednali nezávisle. Odmítli také komentovat možnou účast Ruska.

Kyjev reagoval, že zjištění expertů je důkazem o přímém podílu Ruska na incidentu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě před zahájením tiskové konference v Nieuwegeinu jakýkoli podíl Ruska na sestřelení malajsijského boeingu důrazně popřel.

Odvolal se na nové radarové údaje, o kterých v úterý informovali ruští vojenští činitelé a které prý svědčí o tom, že raketa nebyla odpálena z území ovládaného povstalci. „Pokud tam byla raketa, pak mohla být odpálena jen odněkud jinud. O tom se nemůžete přít, o tom nelze diskutovat," řekl podle agentury AP novinářům.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka se ale zdají být zveřejněné závěry komise jasné a Rusko se jim bude jen těžko bránit.

Mezinárodní vyšetřovací tým se zkratkou JIT vedený vyšetřovateli z Nizozemska, který ve středu odpoledne na tiskové konferenci prezentoval výsledky ročního vyšetřování, se skládá z Nizozemců, Australanů, Malajsijců a Belgičanů.

Boeing Malaysia Airlines mířící z Amsterdamu do Kuala Lumpuru se zřítil před dvěma lety. Na palubě bylo 298 lidí, nikdo neštěstí nepřežil. Stroj se zřítil po zásahu střelou z protiraketového systému BUK, který měli k dispozici proruští separatisté.

Protiletadlový systém BUK M2E | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported Vitaly V. Kuzmin

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme