Význam Pegidy slábne, počet aktivních stoupenců klesá

Už několik týdnů není mnoho slyšet o drážďanském protiislámském hnutí Pegida, které demonstruje každé pondělí v centru města. Přitom Pegida byla od loňského podzimu hlavní událostí německého veřejného života. Odpůrci islámu dokázali do ulic dostat až 25 tisíc lidí. Proč najednou Pegida zmizela z médií a proč vládne ticho po pěšině?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci německého hnutí Pegida

Příznivci německého hnutí Pegida | Zdroj: Reuters

Pegida přitom stále existuje a každé pondělí nadále demonstruje v Drážďanech proti současné politice Německa, azylové politice a také proti islamizaci.

Témata zůstávají stejná, ale změnil se počet aktivních stoupenců, kteří jsou ochotni vyjít do ulic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam Pegidy na německé scéně slábne, informuje zpravodaj Pavel Polák

Včera jich bylo v Drážďanech zhruba 6 tisíc, a to je zlomek z dob, kdy byla Pegida na vrcholu - i důvod, proč Pegida opustila mediální výsluní.

Ztrácí význam, podstatu a stává se z ní marginální jev. Organizátoři věděli, že neudrží dlouhou dobu tolik lidí v ulicích.

Chvilková jednota a pak rozvrat

Navíc Pegida jako hnutí vznikla spojením mnoha různých lidí. V organizačním týmu bylo 12 osob s různými prioritami od pravicově radikálního křídla po umírněné. Organizační výbor se rozpadl a z rozvratu se Pegida nevzpamatovala.

Její hlavní organizátor Lutz Bachmann měl velmi blízko k pravicovým extremistům a ke konci ledna se kolem něj rozpoutal skandál kvůli zveřejnění jeho fotografie, na které se stylizoval do Adolfa Hitlera.

Bachmann však zůstal v hnutí a na protest proti jeho setrvání odešla polovina realizačního týmu.

Je ale zřejmě jen otázkou času, kdy se objeví na scéně další Pegida nebo nějaké jiné hnutí, které osloví frustrované lidi a vytáhne je zpět do ulic.

Lutz Bachmann odstoupil z vedení německého hnutí proti islamizaci Pegida | Foto: Reuters

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme