Vztahy s Německem napětím kolem běženců netrpí, tvrdí český velvyslanec

Uprchlická krize rozděluje Evropu. Německo žádá při přerozdělování migrantů od ostatních členských států větší solidaritu, státy střední Evropy včetně České republiky se tomu brání. Vzájemné vztahy Prahy a Berlína, o kterých se v posledních letech tvrdí, že jsou dobré jako nikdy dřív, to prý ale nepoškozuje. Říká to alespoň český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Podivínský, ministr životního prostředí

Tomáš Podivínský, ministr životního prostředí | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Zátěž uprchlické krize nemůže nést jen několik málo evropských zemí, ale celá EU jako celek. Německý postoj je v tomto jasný. Místo kvót nyní mluví německá vláda o kontingentech, což je v principu totéž.

„My se s Německem shodneme v podstatě ve všech parametrech, vyjma povinných kvót. To bylo jediné téma, ve kterém jsme se s Německem neshodli, poněvadž my říkáme, že povinné kvóty nic neřeší,“ připomíná český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak moc ovlivňuje napětí kolem uprchlíků česko-německé vztahy? Odpověď hledal zpravodaj Pavel Polák

Na opatřeních, jak zmírnit uprchlickou krizi, se podle něj obě země shodnou. Neshodnou se ale na tom, co s uprchlíky, kteří už v Evropě jsou. To je problém, který z německého pohledu hoří nejvíce. Vzájemné vztahy Prahy a Berlína to prý ale nezatěžuje.

„Ty vztahy opravdu žádným významným, závažným kazem, škrábancem na laku netrpí,“ zdůrazňuje Podivínský.

Odpor středoevropských států včetně Česka nicméně Německo hodně překvapil, až zaskočil. Jak z kancléřského úřadu v Berlíně mimo záznam zaznívá, vztahy Německa se středoevropskými státy poněkud ochladly či utichly. Na vzájemnou spolupráci to ale vliv nemá a mít nebude. Jinými slovy: krácení evropských dotací, popřípadě jiné postihy nepřipadají v úvahu.

„Komunikace opravdu není o nic méně intenzivní, než byla před migrační krizí, a není o nic méně důsledná, že by to byla nějaká povrchová komunikace nebo že by se některá témata vyzávorkovala. To absolutně ne,“ říká český velvyslanec.

Čeští politici skutečně jezdí v poslední době do Německa často. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl jen za poslední rok a půl v Berlíně dvakrát, kromě toho jezdí také do Saska a Bavorska. Jeho ministři vyrážejí do Německa také pravidelně.

'V Evropě jsme odsouzeni ke spolupráci'

Německo je, jak ostatně vyplývá i ze statistických tabulek, pro Česko nejdůležitějším obchodním partnerem. V minulém roce byl objem vzájemnému obchodu rekordní, skoro 71 miliard eur, letos bude podle odhadů ještě vyšší.

„Když bychom chtěli hodnotit vztahy, musíme přece vycházet z jakýchkoliv vztahů. Ani v rodině nemáte názory na spoustu věcí zcela totožné jako ostatní členové rodiny, a pokud se názory různí, tak od toho je diskuse. A ta běží a běží velice kultivovaně, kulturně, věcně,“ dodává Tomáš Podivínský.

Česká vláda má vůči té německé konkrétní požadavky. Chce kvůli říční dopravě zaručit splavnost Labe na německém území a žádá také, aby Německo podpořilo plán na vybudování rychlotratí z Mnichova a Drážďan směrem do Prahy. Vláda v Berlíně nemusí být vůči Praze tolik vstřícná.

„To není něco za něco, vždyť Evropa není zase tak veliká. My jsme odsouzeni ke spolupráci a bez spolupráce to v Evropě nepůjde,“ podotýká český velvyslanec v Berlíně.

Vztahy mezi Českem a Německem bezpochyby prodělávají zatěžkávací zkoušku. Čistě z pragmatického hlediska je v českém zájmu, aby se do budoucna nezhoršovaly.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme