Whisky je přece skotská! Pro producenty je ale vidina nezávislosti velkou neznámou

Víte, že každou vteřinu vydělá britské ekonomice 135 liber? Otázkou ale je, jak dlouho ještě bude skotská whisky takovým exportním pokladem. I o zisky z jejího prodeje se vlastně rozhoduje v referendu o skotské nezávislosti 18. září. Stavovská organizace skotské whisky zachovává přísnou neutralitu, i když se netají svými obavami z budoucnosti. Každopádně whisky výrazně přispívá k tomu, že už teď má Skotsko svou identitu a lidé ho nemusejí zoufale hledat na mapě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o skotské nezávislosti

Referendum o skotské nezávislosti | Foto: Český rozhlas

Mezinárodní ambasador značky Chivas Regal Ken Lindsay pronesl tradiční skotský přípitek…

„Skotsko a jméno Scotch znásobují renomé whisky. Když se řekne Scotch, skotský, lidi automaticky napadne whisky. Nepomyslí na skotská rajčata. Možná na skotského lososa, skotské jehněčí nebo hovězí… Ale po celém světě je Scotch synonymem pro něco prestižního a velmi kvalitního a tím je právě whisky."

Ve 150 zemích světa se jí ročně prodá přes 90 milionů beden. To je v librách 4,3 miliardy,“ uvádí astronomická čísla Ken Lindsay, podle něhož je skotská whisky neoficiálním a velmi příjemným ‘ministrem zahraničí‘. Není to přece britská whisky, je skotská.

Přehrát

00:00 / 00:00

V dalším dílu seriálu o skotském referendu se Jiří Hošek zaměřil na to, co si o možném získání nezávislosti myslí lidé kolem skotské whisky

„Skotsko a Skotové nikdy ani v nejmenším neváhali ohledně spojování svého jména s whisky. Skotská whisky se ostatně nikde jinde než ve Skotsku ani vyrábět nesmí. My, Skotové pálíme whisky už více než 500 let a jsme na to patřičně hrdí. Jsme pyšní na celé tohle odvětví, které jsme dali světu. Stovky tisíc lidí přijíždějí každoročně do Skotska do palíren a jejich návštěvnických center,“ dodává Ken Lindsay.

V současné době má licenci k výrobě skotské whisky 109 palíren a další se stavějí. Vidina nezávislého Skotska představuje pro průmysl zaměstnávající přímo ve Skotsku 10 000 lidí velkou neznámou, a tudíž spíš riziko, uvádí mluvčí Asociace skotské whisky (Scotch Whisky Association) Rosemary Gallagherová.

Ken Lindsay | Foto: Jiří Hošek

„Naše obavy se točí kolem témat, jako jsou měna nezávislého Skotska, daňová zátěž nebo členství v Evropské unii. Nikdy jsme se těmito obavami netajili, vznesli jsme řadu dotazů, ale nedostali jsme na ně detailní odpovědi. Konzultovali jsme náš postoj se všemi členy asociace a shodli jsme se na tom, že nezávislost pro nás znamená větší míru rizika než příležitostí,“ vysvětluje Rosemary Gallagherová a pokračuje:

„Pro nás jsou teď partnerem britská i skotská vláda. Mnoho pravomocí, které se týkají výroby whisky, už spadá do kompetence Skotska. Na mysli mám třeba zdravotní předpisy nebo udělování licencí. O tom se bavíme se skotskou vládou, se kterou máme dobré vztahy. S Londýnem zase projednáváme třeba daně. Takže oba kabinety jsou pro skotskou whisky stejně důležité.“

Pro jednotlivé palírny neutralita neplatí

Přesto se asociace dohodla, že jako celek zachová přísnou neutralitu. To ale neplatí pro jednotlivé značky a palírny. Světoznámá rodinná palírna Glefiddich se otevřeně postavila proti odtržení Skotska od Británie, a dokonce věnovala 100 000 liber kampani Better Together. To obchodník a soukromý producent skotské David Bremner se jako první z branže postavil pod prapor nezávislosti.

„Důvod, proč jsem se za svoji společnost rozhodl otevřeně podpořit nezávislost, byl, že jako malinký podnik nemám vznikem samostatného státu co ztratit. Taky mě štvalo, že stovky kolegů držely ohledně nezávislosti bobříka mlčení, tak jsem chtěl být první,“ říká otevřeně David, který prý nepřemýšlel nad tím, jestli ztratí, nebo naopak získá nové zákazníky.

David Bremner | Foto: Jiří Hošek

„Co jiného by zvýšilo povědomí o Skotsku ve světě, než ikona jeho exportu? Já prostě rizika spojená s nezávislostí nevidím. Podle mě to bude pro skotskou whisky jedině dobře, když se odtrhneme od zbytku Spojeného království,“ je přesvědčen David.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme