Wolfsburgem zmítá skandál Volkswagenu. Automobilka zaměstnává polovinu města

Skandál s emisemi Volkswagenu sleduje jedno německé město obzvlášť pozorně. Je to dolnosaský Wolfsburg, ve kterém koncern sídlí a který je na automobilce skoro úplně závislý. Koncern tam zaměstnává na 50 tisíc lidí a další tisíce pracují u dodavatelských firem. Místní teď bedlivě sledují, co bude s automobilkou dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Není to tak, že by automobilka Volkswagen byla ve Wolfsburgu, ono je to spíš tak, že Wolfsburg je v automobilce, nebo možná kolem automobilky.

Penzista Werner tu žije už od roku 1940. Tedy dva roky od založení města, které vzniklo jako součást nově vybudované továrny na výrobu lidových vozů. V továrně pracoval 35 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Wolfsburgu, který si dělá starosti o budoucnost automobilky Volkswagen, navštívil německý zpravodaj Pavel Polák

Lidi ve městě nevědí, jak to půjde dál. A kdo pracuje ve Volkswagenu, je pochopitelně trochu v nejistotě,“ říká.

Penzista Werner sleduje skandál s emisemi se zájmem, ostatně v automobilce a u ní strávil celý svůj život. Jeho soused má do důchodu ještě pár let. „A má strach, že přijde o místo,“ dodává Werner.

Wolfsburg má ještě v živé paměti polovinu 90. let, kdy Volkswagen masivně propouštěl. Tehdy to byla pro město katastrofa.

„Na Volkswagenu jsme tady ve městě všichni závislí,“ přisvědčuje Sabine. Sice nepracuje přímo pro automobilku, ale i u ní ve firmě se hodně povídá o tom, co bude dál.

Oxidy dusíku se hlídají hlavně kvůli zdraví. Nešíří se však jenom z aut

Číst článek

Ve Wolfsburgu je skoro všechno Volkswagen. Třeba i fotbalový stadionu místního bundesligového týmu VfL Wolfsburg nese jméno Volkswagen Arena.

„Fotbalisti mají strach, jaký bude nový šéf Volkswagenu. Winterkorn, který odstoupil, fotbalový klub hodně podporoval. Proto se nakupovali noví hráči. Vůbec teď nevědí, jak to bude dál,“ říká fanoušek Roland, který má na sobě zelený dres wolfsburského týmu s logem Volkswagenu na prsou.

Optimismus je dnes ve Wolfsburgu nedostatkové zboží. Koncern Volkswagen se kvůli aféře s emisemi připravuje na vleklé soudní spory a miliardové ztráty. A město to bude napjatě sledovat.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme