Wulff: Česko je dobrým partnerem se vzdělanými odborníky

Německý prezident Christian Wulff poskytl Českému rozhlasu a ČTK před pondělním příjezdem na oficiální návštěvu Prahy rozhovor týkající se společné historie Čechů a Němců ve 20. století, ale i Evropy a současných vztahů. S prezidentem hovořila zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německý prezident Christian Wulff a Klára Stejskalová

německý prezident Christian Wulff a Klára Stejskalová | Foto: Klára Stejskalová

Ve vzájemných vztazích hrají velkou roli i stíny minulosti. Naše vztahy poznamenal válečný konflikt, zločiny nacismu i následný odsun německé menšiny. Sledujete současnou snahu odhalit masové hroby i debatu o tomto tématu, která se v Čechách v posledních letech vede?

My Němci jsme způsobili Čechům v době okupace nevýslovné utrpení. Vypálení Lidic, Ležáků, zločiny v Terezíně. Šlo o nepochopitelné, strašné činy. Německo se vypořádává s děsivým obdobím nacionálního socialismu celá desetiletí. Je velký dar, že v dnešní době usmíření a porozumění jsme došli k vzájemnému respektu. Pozorně sleduji snahu dopátrat se utrpení Němců, ke kterému došlo v době odsunu. Příkladem jsou Postoloprty, Brno, Cheb stejně jako plánované otevření muzea dějin Němců v Čechách, kde je patrný zájem právě o tuto poválečnou dobu.

Velmi si považuji starosty Chebu Jana Svobody, který v Čechách poskytl místo posledního odpočinku padlým německým vojákům. To není jen hluboce lidské gesto, ale gesto vůči pozůstalým, příbuzným, kteří mají důstojné klidné místo pro svůj smutek, tak důležitý zejména pro křesťany. A že to všechno je nyní možné, nás v Německu těší. Že proti tomu je odpor, to musíme brát vážně, ale oceňuji starostu Chebu, který udělal tolik pro usmíření mezi Čechy a Němci.

Česko-německým vztahům určitě neprospěla železná opona. Co se za posledních dvacet let změnilo? V čem vidíte společné perspektivy?

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý spolkový prezident Christian Wulff poskytl rozhovor Českému rozhlasu a ČTK.mp3

Můžeme se konečně oboustranně navštěvovat. Češi rádi jezdí do Německa a Němci navštěvují Česko. Jde o dobrý vývoj správným směrem.

Poněkud odlišné postoje má Německo a Česko, pokud jde o Evropskou unii. Prezident Klaus patří k největším euroskeptikům. Když vidíme problémy, které přinesla hospodářská krize, problémy s řeckými dluhy, není důvod k určité skepsi?

Projekt, který s rozšířenou Evropou podnikáme, je velký. Někdy přijdou porážky, jindy rozmíšky, ale vesměs je to úspěšná historie, vnitřní trh se svobodným obchodem, bez hranic. Přece si nikdo nemůže myslet, že v rámci uzavřeného národního státu by mohlo dojít k takovým investicím, jakou je Škoda-Volkswagen. Něco takového bylo v době závor na hranicích, různých cel a odlišných právních předpisů nemyslitelné. Evropa a jednotný trh je pro naše přátele v Česku, Polsku, na Slovensku, v Baltských zemích nesmírně úspěšnou kapitolou dějin. Nemyslím, si, že by se Česká republika takto vyvíjela, kdyby se nemohla opřít o ochrannou a pomocnou funkci evropských struktur.

Mám dojem, že se utváří světový pořádek, ve kterém se my Evropané budeme cítit dobře jen když nebudeme slabí. Země jako Indie, Brazílie, Čína, Indonésie hrají stále důležitější roli ve světě. Proto my Evropané musíme mluvit jedním hlasem. Je řada mezinárodních otázek jako ochrana životního prostředí, pořádek na finančních trzích, boj s terorismem, dialog kultur, které nemohou řešit státy samostatně, ale musí se řešit celosvětově a my jako Evropané při tom musíme mluvit jedním hlasem.

Německý prezident prezident Christian Wulff hovoří se zpravodajkou Klárou Stejskalovou a jejím kolegou z ČTK | Foto: Klára Stejskalová

Menší státy jako je i Česká republika, si stěžují, že tahají v Unii za kratší provaz a podmínky v Unii si diktují velké státy jako je Německo a Francie. Co může Německo udělat proto, aby tento dojem vyvrátilo?

Mám velké pochopení pro tyto obavy. Ale i větší země mají občas starosti, když malé země nebo jeden člen brzdí týdny nebo měsíce něco, co chceme udělat. Když měsíce nebo rok odkládá přijetí smlouvy. U zrodu společné Evropy byly tři velké a tři malé či menší státy. Duch spolupráce mezi malými a velkými musí naplňovat i Evropa sedmadvaceti nebo devětadvaceti zemí. Je třeba hledět na sílu argumentů a ne na to, zda návrh předkládá malá nebo velká země.

Nyní vidíme, že se do problémů dostává Irsko. Nemáte strach, že Němci už také nebudou ochotni být i nadále solidární?

Mnozí si přejí vrátit čas do doby národních států, které řešily jen své vlastní problémy. Dnes čelíme celosvětovým výzvám a jako politici neseme za to odpovědnost. Musíme stále a znovu lidi přesvědčovat, že partnerství s jinými potřebujeme, že potřebujeme celosvětová řešení, že musíme uzavírat kompromisy. Německo profituje ze společného měnového trhu, ale pro záchranu této měny musíme obětovat víc než jiní. Myslím, že celý život se skládá z braní a dávání, z kompromisů, z porozumění a o to se musíme snažit i v Evropě.

Pane prezidente, 22. listopadu přijedete poprvé ve své funkci do České republiky. Byl jste už v Čechách?

Dříve ještě jako turista. Dlouho jsem působil v dozorčí radě Volkswagenu, jehož dceřiná společnost Škoda je velmi úspěšná. Česko je zajímavé místo pro přímé zahraniční investice. Má hodně inženýrů, dobře vzdělané odborné síly. Jste nejen důležitý obchodní partner, ale také vhodné místo pro německé investice. A to jsou také důvody, proč jezdit do Česka pravidelně.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme