Z nelegálních osad do vlastního bydlení. Romy na Slovensku motivují mikropůjčky

Všechny černé stavby na Slovensku musí do pár let zmizet. Týká se to hlavně stovek romských osad, které vznikly nelegálně na soukromých pozemcích. První romské rodiny si proto začaly budovat vlastní bydlení. Pilotní projekt v obci Rankovce u Košic vyšel a tak první rodiny tráví tyto Vánoce konečně ve svém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V osadě Rankovce u Košic si romské rodiny stavějí nové bydlení

V osadě Rankovce u Košic si romské rodiny stavějí nové bydlení | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

„Reagovali jsme na tendence, že se budou bourat černé stavby na nelegálních pozemcích. Nebo pozemky odkupovaly velmi zvláštní subjekty. Chtěl jsem tomu zabránit a tohle nám přišlo jako řešení,“ vysvětluje Eva Zelizňáková z organizace ETP.

Základy z bílých tvárnic jsou ještě neomítnuté, ale uvnitř už je teplo, elektřina funguje a voda teče. Další romská rodina, která opustila chatrč na nelegálním pozemku tak bydlí na Vánoce ve svém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé nelegálních osad na Slovensku si mohou vlastní bydlení vystavět díky mikropůjčkám

Romové, kteří se rozhodli pro vlastní bydlení, museli nejdříve prokázat, že to myslí vážně. Podmínkou bylo aspoň půl roku spořit minimálně 50 euro. Stejnou sumu pak musí splácet i po získání vlastního bydlení.

Během ročního spoření se ukázalo, že pro řadu klientů je pravidelné ukládání peněz velmi obtížné. „Ti, kteří dokázali spořit i ze svých maličkých příjmů, byli schopní jít do mikropůjčkového programu,“ dodává Eva Zelizňáková.

Klienti pak dostali bezúročnou mikropůjčku až do výše 6 tisíc euro ve formě stavebního materiálu. Pozemek si museli koupit o obce. 6 rodin už Vánoce tráví v legálním domě.

„Bylo to dost těžké, ale když něco chcete, tak musíte,“ říká Milan Gašpar. Jeden z nově ubytovaných. „Je to perfektní pocit, když víte, že je to vaše a nikdo vám to nesebere. Děláme to hlavně pro děti, aby měly zabezpečené bydlení.“

Vlastní bydlení motivuje Romy k šetření peněz, aby mohli půjčku řádně splácet. Posílilo to jejich sebevědomí i postavení v obci. Touto cestou se chtějí vydat další rodiny z romských osad po celém Slovensku.

Petr Vavrouška, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme