Za útokem v Ankaře byli syrští Kurdové, tvrdí turecký premiér

Za útokem na vojenský konvoj v Ankaře byli podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua Kurdové. Podle něj šlo o akci Strany kurdských pracujících (PKK) a Lidových obranných jednotek (YPG). Představitelé Kurdů odpovědnost odmítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu | Zdroj: Reuters

„Teroristický útok spáchali členové teroristické organizace PKK v Turecku a jeden milicionář z YPG,“ řekl podle agentury AFP Davutoglu.

K útoku došlo včera večer nedaleko sídla generálního štábu a zhruba půl kilometru od budovy parlamentu.

Bomba umístěná v autě vybuchla ve chvíli, kdy kolemprojíždějící vojenské autobusy zastavily na červenou. K atentátu, který nepřežilo 28 lidí, se zatím žádná organizace nepřihlásila.

Davutoglu prohlásil, že útočníkem byl Syřan, „který se dostal ze Sýrie do Turecka“. Mělo by se jednat o čtyřiadvacetiletého muže.

Celkem zatím úřady v souvislosti s útokem zadržely devět lidí. Podle Davutoglua se jedná o členy YPG, což je ozbrojené křídlo kurdské Sjednocené demokratické strany (PYD). Ta je podle tureckého premiéra napojená na v Turecku zakázanou PKK.

Davutoglu uvedl, že odpovědnost za atentát nese syrský režim, a varoval také Rusko coby spojence Damašku, aby nevyužívalo YPG v tažení proti Turecku.

Kurdové však podíl na atentátu odmítají. Šéfové PYD i PKK agentuře Reuters řekli, že naprosto vylučují zapojení svých členů do útoku a že nemají o pachatelích žádné informace. Podobně referovala i AFP.

„Popíráme jakoukoli účast na tomto útoku. Tato obvinění jsou zjevně spojena s úmyslem zahájit intervenci do Sýrie,“ sdělil agentuře AFP šéf PYD Sálih Muslim.

Davutoglu tvrdí, že turecké úřady mají k dispozici dostatek důkazů o tom, odkud útočníci pocházeli a jak byli zorganizováni.

Důkazy hodlá Ankara předat dalším zemím, především stálým členům Rady bezpečnosti OSN, aby byly kurdské milice v Sýrii prohlášeny za teroristickou organizaci.

Turecko Lidové obranné jednotky označuje za teroristy dlouhodobě a varuje před jejich spojením s kurdskými ozbrojenci v Turecku.

Ještě ve středu večer turecká armáda bombardovala pozice Kurdů v severním Iráku. Při útoku podle turecké vlády zemřelo 60 až 70 bojovníků, mezi nimi i několik vysoce postavených členů Kurdské strany pracujících. Davutoglu oznámil, že bombardování bude pokračovat.

Už minulý týden turecká letadla začala útočit na Kurdy na severu Sýrie. Cílem Ankary je nedovolit Kurdům, aby si u hranic s Tureckem vytvořily vojenské základny.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme