Při útoku na redakci Charlie Hebdo zastřelili teroristé v Paříži 12 lidí, před policií prchají

Nejméně 12 mrtvých a několik zraněných v kritickém stavu je po dnešním útoku na satirický týdeník Charlie Hebdo v Paříži. Podle svědků do jeho sídla vtrhli dva muži s kalašnikovy. Zastřelili 10 novinářů a 2 střežící policisty a poté odjeli zřejmě připraveným autem. Policie po nich stále pátrá na východních předměstích metropole. Ozbrojenci se hlásili k teroristické síti Al-Káida, tvrdí jedna z pracovnic redakce. Útok už před novináři odsoudil francouzský prezident Francois Hollande a označil ho za teroristický čin. Francie jich podle něj v minulých týdnech několik zmařila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní fotograf dokumentuje okolí atentátu v redakci Charle Hebdo

Policejní fotograf dokumentuje okolí atentátu v redakci Charle Hebdo | Zdroj: Reuters

Muži v černých kapucích vnikli do budovy a v redakcích začali střílet ze zbraní typu kalašnikov. Členové redakce se snažili někam utéct, někteří z nich se dostali například na střechu. Ozbrojenci zabili 10 novinářů a 2 policisty, zranili několik dalších zaměstnanců redakce a poté z budovy utekli.

Bylo to dost hrozné, říká svědek útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo

Číst článek

Pachatelé zřejmě museli znát chod redakce, protože do redakce vtrhli v okamžiku týdenní porady, kdy byli novináři u jednoho stolu.

„Je to barbarský útok proti svobodě slova. Barbarský útok proti novinářům, kteří se snažili ukázat, že ve Francii můžete svobodně vyjadřovat své myšlenky. Měli při tom policejní ochranu. A tito lidé byli zbaběle zavražděni,“ prohlásil francouzský prezident Hollande.

Oblast je uzavřena, na místo dorazili kromě prezidenta Hollanda také premiér, ministr vnitra i starostka Paříže. Prezident také svolal mimořádnou schůzi vlády, která by měla aktuální situaci řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teroristé zabili v redakci Charlie Hebdo nejméně 12 lidí. O zločinu informoval přímo z místa zpravodaj ČRo Jan Šmíd

I po 16. hodině na místo přijížděly další sanitky a vozy s rodinnými příslušníky zaměstnanců redakce, jak hlásil přímo z místa náš zpravodaj.

Podle informací policie ujížděli útočníci směrem na východ a zřejmě se pokoušejí skrýt na některém předměstí. Právě na východě Paříže žije silná přistěhovalecká komunita.

Při odjezdu z místa činu postřelili jednoho policistu. Poté přepadli jedno automobilistu v oblasti Pantin na severovýchodním okraji metropole a srazili chodce. Podle očitého svědka bylo v prchajících autech dokonce nejméně pět lidí. Do pátrání bylo zmobilizováno na 3 tisíce policistů.

Odpoledne se policistům podařilo najít jedno z vozidel teroristů, kteří je při útěku měnili. Jedna z pracovnic týdeníku Charlie Hebdo tvrdí, že se útočníci hlásili k síti Al-Káida.

Francie také vyhlásila nejvyšší možné ohrožení kvůli hrozbě teroristického útoku. Byly posíleny hlídky před velkými celostátními deníky, připravují se bezpečnostní opatření na řadě důležitých míst.

Současně se ale v Paříži schází několik demonstrací na podporu obětí útoku i svobody slova.

Teroristický útok v Paříži odsoudili Obama, Putin, čeští politici i islámská univerzita

Číst článek

„To nebyla operace nějakých blouznivců, či náboženských fanatiků. To byli lidé, kteří byli vycvičeni a uměli velice dobře zacházet se zbraněmi, to znamená, že útok byl profesionálně připraven,“ řekl odborník na mezinárodní terorismus Marian Brzybohatý.

„Měli vytipovaný vhodný okamžik, čas, znali velice dobře situaci a měli dobře naplánovanou i ústupovou cestu. Byli to lidé, kteří uvažovali naprosto chladnokrevně, cílevědomě a pracovali týmově.“

Opakovaný terč útoků

Satirický list Charlie Hebdo se v minulosti opakovaně stal terčem útoků. V roce 2011 útočníci vypálili redakci kanceláře noc před vydáním čísla, jehož šéfredaktorem časopis s nadsázkou jmenoval muslimského proroka Mohameda.

V roce 2012 zveřejnil týdeník také karikatury proroka Mohameda. Francie kvůli tomu tehdy uzavřela preventivně svá velvyslanectví v zahraničí.

Francie po útoku zvýšila ostrahu strategických objektů včetně Eiffelovy věže | Foto: Reuters

Okolí sídla Charlie Hebdo v Paříži je po útoku uzavřené | Foto: Jan Šmíd

Střelba v redakci francouzského listu Charlie Hebdo v Paříži | Foto: ČTK

Milan Kopp, Jan Šmíd, ČTK, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme