‚Zachraňujeme lidi v nouzi, nemyslíme na politiku,‘ říká poručík italské pohraniční stráže

Do Evropy se letos přes Středozemní moře vydalo více než 300 tisíc běženců. Jen do Itálie jich zatím připlulo přes 120 tisíc. Pozemní i námořní hranice má nově pomáhat chránit Evropská pohraniční a pobřežní stráž, která začala fungovat tento týden. Migranty, které do Itálie posílají převaděči na člunech z libyjského pobřeží, často z vln zachrání hlídky italské pobřežní stráže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poručík italské pobřežní stráže Eduardo Farina na velitelském můstku lodě Ubaldo Diciotti

Poručík italské pobřežní stráže Eduardo Farina na velitelském můstku lodě Ubaldo Diciotti | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Posádku lodi Ubaldo Diciotti tvoří 42 mužů, kteří drží čtyřhodinové hlídky. Osm hodin mají pohotovost nebo odpočinek. Když ale loď objeví plavidla v nouzi a musí zachránit třeba 800 nebo 1000 běženců, je na nohou celá posádka. „Je to velmi těžká práce. Ale když zachráníte alespoň jeden život, splnili jste svůj úkol,“ říká kapitán lodi Gianluca D´Agostino.

Povolenou kapacitu lodě, tedy 600 lidí na palubě, dodržel kapitán za poslední dva roky jen dvakrát. Skoro vždy jeho loď zachránila uprchlíků víc. Plaví se většinou na gumových člunech. V poslední době už nejde o ty černé z tuhé gumy, známé z fotek v médiích, ale bílé z tenčího materiálu.

Zadržené lodě jdou ke dnu

Pohraničníci všechny zadržené lodě ničí a posílají je ke dnu. Pašeráci lidí totiž táhnou čluny do vzdálenosti 12 až 30 námořních mil od libyjského pobřeží, aby se pro ně mohli vrátit, až z nich lodě pobřežní stráže nebo nevládních organizací zachrání pasažéry.

Loď italské pobřežní stráže Ubaldo Diciotti | Foto: Pavel Novák

Při patrole v italských pobřežních vodách je na velitelském můstku vždy šest lidí. Sledují radary a také moře před sebou, jestli neuvidí plavidlo v nouzi. Většinou si ale pomoc zavolají migranti sami.

„Většinou dostaneme výzvu k záchranné akci od naší centrály v Římě, která přijala volání ze satelitního telefonu. Řeknou nám, kde je loď v nouzi. Někdy mají jen informaci, že se 10 nebo 15 lodí vydalo na moře z libyjského pobřeží,“ říká poručík Eduardo Farina.

Pašeráci dávají migrantům satelitní telefony, aby mohli stráž zavolat

Migranti podle něj vyjíždějí na moře s vědomím, že je někdo zachrání. Pašeráci jim dávají satelitní telefony a říkají jim: „Nebojte se, ráno uvidíte na moři lodě. Když ne, zavolejte italskou pobřežní stráž.“

„Zachraňujeme. To je všechno. Ani na chvilku nemyslíme na politiku. Vidíme jen lidi, kteří potřebují zachránit na moři. Vytáhneme je a dostaneme je zase na suchou zem,“ odpovídá poručík Farina na dotaz, jestli pohraničníci vlastně nefungují jako jakási cestovní kancelář.

Přistávací plocha pro vrtulník na lodi Ubaldo Diciotti | Foto: Pavel Novák

Muži po nástupu na palubu sedí na otevřeném prostranství, ženy a děti jdou pod střechu, kterou tvoří přistávací plocha vrtulníku, a nemocní putují na ošetřovnu.

Když běženci poznají, že je Italové zachrání, je na jejich tvářích vidět úleva. Tak šťastné obličeje poručík Eduardo Farina podle svých slov ještě v životě neviděl.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme