Zadlužený Řím vs. betonová lobby. Olympijské hry ve Věčném městě nebudou

Starostka Říma Virginia Raggiová stáhla oficiální podporu města kandidatuře na pořádání letních olympijských her v roce 2024. Historicky první žena v čele Říma z protestního Hnutí pět hvězd argumentuje tím, že hluboce zadlužené město si nemůže takovou monstrózní akci dovolit. Prý by z ní těžila pouze stavební a betonová lobby. Italští komentátoři však neskrývají zklamání. O hry za osm let budou soutěžit už jen Paříž, Los Angeles a Budapešť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virginia Raggiová z protestního Hnutí pět hvězd

Virginia Raggiová z protestního Hnutí pět hvězd | Zdroj: Reuters

Deník La Stampa si stěžuje, že starostce nejde o nic jiného, než o záchranu prestiže Hnutí pěti hvězd. „Populární protestní hnutí má v novém zastupitelstvu velké problémy,“ píše list. Zítra, tedy v sobotu, se v Palermu koná stranická konference a stoupenci komika Beppe Grilla (bepe grila) na ní dají průchod velkému zklamání z vývoje.

Jan Fingerland: Pětihvězdičkový pochod na Řím

Číst článek

„Straně nezbude než se opět uzavřít do sebe. Způsob, jakým hnutí i starostka smetli olympiádu ze stolu, se nám sice nemusí líbit, ale nezbývá než to všechno vzít jako kdovíkolikátý důkaz o neschopnosti Movimento Cinque Stelle (movimento činkve stele),“ píše La Stampa.

Řím má spoustu problémů. Ale...

Deník Avvenire připouští, že Řím má spoustu problémů. Tím spíš by ale stálo za to, o olympiádu se pokusit.

„ "V Římě stojí mnoho budov, které byly postaveny pro velké sportovní podniky a pak byly zapomenuty a ponechány chátrání." “

„Z ekonomického hlediska by určitě šlo o riziko. V Římě však stojí mnoho budov, které byly postaveny pro velké sportovní podniky a pak byly zapomenuty a ponechány chátrání. Ať už jsou v sebehorším stavu, metropole by je mohla znovu objevit a investovat do jejich opravy,“ myslí si komentátor Danilo Paolini.

„Na financování her by se jistě podařilo sehnat dost peněz z externích zdrojů, a město by mělo šanci ukázat, že dokáže transparentně zacházet s financemi,“ dodává Paolini.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme