Žádná změna? Chorvatský parlament zůstane stejný, naznačují odhady předčasných voleb

Nedělní předčasné parlamentní volby v Chorvatsku zřejmě složení zákonodárného sboru nijak nezmění a vládní koalice se silným mandátem z nich nevzejde. Odhady výsledků zveřejněné po uzavření volebních místností na základě dotazování voličů předpovídají dvěma hlavním rivalům téměř shodný zisk hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Plenković, předseda chorvatské strany HDZ

Andrej Plenković, předseda chorvatské strany HDZ | Zdroj: Reuters

Odhady se shodují i s předvolebními průzkumy. Dosud opoziční sociální demokraté podle nich mohou získat 58 mandátů ze 151, jejich konzervativní soupeři 57.

Rozhodující roli tak může znovu, stejně jako po volbách před deseti měsíci, sehrát středopravicové reformistické uskupení Most. To podle sondáží zveřejněných chorvatskými televizemi získalo 11 mandátů.

Chyť si svého politika. Chorvatsko chce nalákat mladé voliče

Číst článek

Zbytek parlamentních křesel připadá na malé strany a osm zástupců menšin jako Maďaři, Italové nebo Srbové. První výsledky má státní volební komise zveřejnit kolem 22 hodin.

Chorvaté dnes volili parlament podruhé za necelý rok. V loňských podzimních volbách zvítězilo Chorvatské demokratické společenství (HDZ), ale jen těsně před Sociálnědemokratickou stranou (SDP).

HDZ nakonec vytvořilo vládu s třetím Mostem, avšak už po několika měsících začaly neshody kvůli administrativním reformám a aféře šéfa HDZ Tomislava Karamarka kvůli střetu zájmů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme