Zahraniční nevládní organizace se v Rusku potýkají se stále většími potížemi

V ruském parlamentu sestavili takzvaný stop-seznam zahraničních nevládních organizací, které podle poslanců škodí státu. Horní komora parlamentu jich na soupis zatím zařadila dvanáct. Sedm jich je ze Spojených států, dvě z Polska a tři z Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští poslanci

Ruští poslanci | Zdroj: Reuters

Šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov upřesnil názvy nevládních organizací, které budou mít se svým působením v Rusku problémy.

Mimo jiné jde o Sorosovu nadaci Open Society, organizaci Freedom House, McArturovu nadaci nebo Mezinárodní republikánský ústav.

Zařazení na vlastenecký stop-seznam ještě neznamená jejich zákaz. Jde o upozornění místním úřadům, aby se vyhnuly spolupráci s těmito organizacemi, a o předstupeň zařazení na seznam takzvaných nevítaných organizací.

Podle předsedkyně Rady federace Valentiny Matvijenkové reagovala horní komora na četné podněty z regionů. Ty si prý stěžovaly, že se jim nevládní organizace pletou do politiky.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme