Zakladatel Pegidy odstoupil z jejího vedení. O cizincích psal jako o 'dobytku'

Organizační výbor německého hnutí proti islamizaci Pegida opouští jeho zakladatel Lutz Bachmann, rezignuje tak na veškeré funkce. Důvodem odchodu jsou jeho urážky na adresu cizinců, které Bachmann napsal loni v září na Facebooku. Za ně ho kritizoval i organizační výbor Pegidy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lutz Bachmann odstoupil z vedení německého hnutí proti islamizaci Pegida

Lutz Bachmann odstoupil z vedení německého hnutí proti islamizaci Pegida | Zdroj: Reuters

Bachmann mluví o cizincích mimo jiné jako o špinavé bandě a dobytku. Údajně neexistují žádní váleční uprchlíci, když si mohou dovolit cestu přes moře.

Bachmannovy výroky na Facebooku jsou v rozporu s tím, jak se Pegida snaží působit - jako mírumilovné hnutí znepokojených občanů, pro které je přijímání válečných uprchlíků lidskou povinností.

Drážďanské státní zastupitelství po posouzení Bachmannových výroků proti němu zahájilo trestní stíhání, protože podněcování k nenávisti - stejně jako nadávky cizincům - jsou v Německu trestné.

Kritika vůči Bachmannovi zesílila také po zveřejnění jeho fotografie, na které se stylizoval do Adolfa Hitlera. Snímek pochází z Bachmannova facebookového profilu.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme