Zaměstnanci Francouzského rozhlasu už 13 dní stávkují proti úsporám a propouštění

Pracovníci francouzského veřejnoprávního rozhlasu Radio France stávkují. Na vlnách zpravodajských stanic France Info a France Inter tak místo zpráv, reportáží a diskusí zní jen hudba. Zaměstnanci tím protestují proti úsporným opatřením a plánovanému propuštění až 300 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci Francouzského rozhlasu stávkují před Národním shromážděním, dolní komorou parlamentu

Zaměstnanci Francouzského rozhlasu stávkují před Národním shromážděním, dolní komorou parlamentu | Zdroj: Reuters

Francouzský rozhlas musí do roku 2019 ušetřit 50 milionů eur. V lednu letošního roku schválil rozpočet se schodkem 21 milionů eur a úsporná opatření mají zajistit, aby se ekonomická situace zlepšila.

Platy zaměstnanců představují 60 procent ročního rozpočtu rozhlasu. Do roku 2019 proto chce rozhlas propustit 200 až 300 stálých zaměstnanců. Týkalo by se to hlavně starších pracovníků a zrušen by měl být i jeden orchestr. Mluví se také o převodu určitých služeb na externí firmy.

Radio France je francouzský veřejnoprávní rozhlas, založený v roce 1974. Provozuje sedm stanic – France Inter, France Info, France Culture, France Musique, síť regionálních stanic France Bleu, FIP a Le Mouv'. Mezinárodní vysílání Radio France Internationale je nezávislé a platí ho ministerstvo zahraničí.

Zaměstnance rozhlasu rozzuřila také informace investigativního týdeníku Le Canard Enchainé, podle něhož si ředitel rozhlasu nedávno nákladně zrenovoval svou kancelář, za což utratil z rozpočtu instituce v přepočtu téměř 3 miliony korun.

Nejdelší stávka za 10 let

Současná stávka pracovníků Radia France trvá nepřetržitě už 13 dní. Je tak nejdelším protestem od roku 2004, kdy zaměstnanci stávkovali 18 dní.

Zatím se neví, jak dlouho ještě protest potrvá. Odbory prodlužují stávku vždy o jeden den. Pro ukončení stávky se vyslovil francouzský premiér Manuel Valls, ministryně kultury i generální ředitel rozhlasu Mathieu Gallet.

Stávka ve Francouzském rozhlasu trvá už 13 dní | Foto: ČTK/AP

mka, Guillaume Narguet Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme