'Zámky lásky' zatěžují pařížské mosty, úřady proto rozhodly o jejich odstranění

Ve Francii se rozhodli vyhlásit zámkům zamilovaných nekompromisní boj. V Paříži je od pondělí jejich instalace zakázána a radnice se navíc vyslovila pro odstranění těchto symbolů věčné lásky. Rozhodla se vyhovět přání ekologů. Podle statiků navíc zámky mosty výrazně zatěžují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámky lásky na mostě v Paříži

Zámky lásky na mostě v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Pařížský Pont des Artes (most Umění) každoročně navštěvují tisíce párů z Francie i ze zahraničí a zavěšují na něm svoje “zámky lásky“. Klíče od nich pak házejí do Seiny.

Podobné je to i na některých dalších mostech v Paříži. Od pondělí ale platí ve francouzské metropoli zákaz instalace visacích zámků. Stovky tisíc zámků, které už na mostech jsou, budou pak odstraněny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Paříži od pondělí platí zákaz instalace zámků lásky na mostech. Stávající zámky budou odstraněny. Mezi Pařížany natáčel Jan Šmíd

Dvacetiletý mladík z Paříže říká, že se zákazem nemá problém a odstranění zámků vítá. I když na druhou stranu se podle něj jedná o něco, co imitují na celém světě a co bylo spojené nejdříve právě s mostem Pont des Artes.

Naproti tomu dívka z Normandie, která tvrdí, že není vůbec romantická, trochu lituje zamilované dvojice.

„Budou si muset najít jinou zábavu. Z hlediska bezpečnosti je to ale důležitý krok,“ dodává.

Před zábradlím, kde se až dosud ztvrzovali zamilované páry svou lásku zámkem, bude nově ochranný pás, na který mohou dvojice malovat. A to bude nesporně těžší než nějaký zámek.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme