Západ a Rusko nejsou v opozici, míní německý ministr zahraničí

Západ a Rusko vůči sobě nejsou v opozici, míní německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Šéf německé diplomacie to prohlásil při přednášce na Uralské univerzitě v Jekatěrinburgu, kde vystoupil spolu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Sblížení Ruska a Německa očekává Steinmeier v nejbližších letech, zmínil se však také o potřebě „kritického“ dialogu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (archivní foto)

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Steinmeier a Lavrov přijeli do Jekatěrinburgu zahájit kurz rusko-německé letní školy, který je zaměřený na energetiku.

Lavrov třeba obhajoval projekt Nordstream 2, který počítá s přepravou ruského plynu do Německa po dně Baltského moře, což by pro některé evropské státy znamenalo výpadek příjmů za tranzitní poplatky.

Podle Lavrova druhá větev plynovodu zcela zapadá do evropských plánů na diverzifikaci zdrojů. Ze strany Ruska pak prý nejde o politiku, ale o obchod.

Řeč byla i o Ukrajině. Steinmeier v této souvislosti upozornil Moskvu, že navzdory napětí na Krymu musejí minské mírové dohody zůstat základem pokojného řešení krize.

Lavrov slíbil, že ruská strana svou část mírových ujednání splní, zároveň však zkritizoval západní politiky.

„Snaha rozšířit za každou cenu NATO na východ ale prohlubuje rozdělení kontinentu. Když tato snaha tvrdě narazila na Ukrajině, začaly pokusy svalovat vinu na Rusko,“ prohlásil ministr.

Rusko-německé vztahy podle Lavrova procházejí nejkomplikovanějším obdobím od sjednocení Německa. „Je to spojeno s problémy, které se projevily během ukrajinské krize, ale hromadí se už dávno a odrážejí hluboké systémové defekty evropské architektury,“ zdůraznil.

Steinmeier podle agentury TASS řekl, že i přes existující problémy by se Rusko a Německo neměly k sobě obracet zády. „Je to naopak důvod udělat vše pro pokračování dialogu. Musí být kritický, ale zároveň zaměřený na dosažení výsledku,“ dodal německý politik.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme