Zastánci skotské nezávislosti stáhli podle průzkumů za měsíc až 20procentní ztrátu

Nebývale vysokou, až 80procentní účast voličů by mohlo přinést čtvrteční referendum o skotské nezávislosti. Lidé si jasně uvědomují, že jde o historické rozhodnutí. K doslova renesanci zájmu o veřejné dění ovšem přispěla i dvouletá volební kampaň, do které dali hlavně zastánci nezávislosti z kampaně Yes Scotland celé své srdce. Podle průzkumů to vypadá, že jejich snaha přinesla ovoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastánci skotské nezávislosti finišují s kampaní před historickým referendem

Zastánci skotské nezávislosti finišují s kampaní před historickým referendem | Foto: Jiří Hošek

Šéf poslaneckého klubu Skotské národní strany v Dolní sněmovně Angus Robertson je poloviční Němec. Léta se živil jako novinář, mimo jiné pracoval pro rakouskou ÖRF, a rád se baví německy. Ve svém volebním okrsku v Elginu v hrabství Moray ale rychle přepíná na skotskou angličtinu.

„Jsem jedním z mála politiků ve Westminsteru, kteří mohou upřímně říct, že se snaží sami sebe učinit nezaměstnanými. Já se toho už nemůžu dočkat. Když si odhlasujeme nezávislost, už nemusíme posílat své zástupce do Dolní sněmovny. Máme svůj vlastní parlament a já se můžu věnovat lepším věcem,“ říká.

Angus se z lidí, kteří mu otevřou, snaží vymámit informaci, kde asi ohledně referenda názorově jsou, a to na škále od jedničky do desítky. Tam, kde to má smysl, rozvádí politiku zastánců skotské nezávislosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zastánci skotské nezávislosti vysvětlují, v čem spočívá jejich kampaň. Natáčel zahraniční zpravodaj ČRo Jiří Hošek

U Stephanie, mladé matky, která se kloní spíš k variantě ano, se Angus snaží vysvětlit, jak se po případném získání nezávislosti změní péče o děti a jak to bude s bezplatným skotským zdravotnictvím.

Čilý ruch panuje i v Glasgowě, v jedné z malých kanceláří kampaně Yes Scotland, v tomto případě v sociálně slabé části města. Je neděle odpoledne a na lidi zřejmě odpočívající po obědě se chystají udeřit trojčlenné hlídky dobrovolníků.

„To je obrovská výhoda, kterou máme coby Yes Scotland, že děláme kampaň jdoucí zespodu, od kořenů. Hlásí se nám tisíce dobrovolníků. Obyčejní lidé, kteří nikdy s politikou neměli nic společného, chtějí něco změnit, chtějí nám pomoct vyhrát. A to je něco, co u opačného tábora nevidíte,“ tvrdí aktivista Patrick Grady.

Naráží na skutečnost, že kampaň unionistů Better Together – neboli Lépe nám bude spolu – musí některým jedincům za roznášení letáků platit.

Řada lidí se ještě nerozhodla

„Skotové jsou velmi přátelští a otevření. Jsou připravení dát se s vámi do řeči. Hodně lidí se pořád ještě nerozhodlo a na ně se snažíme zaměřit. Mají spoustu otázek. Myslím si, že když ty dotazy uspokojivě zodpovíme, lidé budou hlasovat spíš pro nezávislost. A kvůli tomu jsme tady,“ říká jeden z dobrovolníků, obchodník Anthony, jejž bude při přesvědčování voličů doprovázet studentka Stephanie.

Referendum o nezávislosti Skotska se bude konat 18. září 2014. Bude v něm položena jediná otázka: "Should Scotland be an independent country?"

„Kromě setkání s nerozhodnutými voliči je podle mě důležité, že zjistíme skutečné rozložení sil mezi lidmi. Řada osob by si také sama nevyhledala informace, které je zajímají, a my jim je poskytneme. Hodně lidí chce vědět něco o budoucnosti skotské ekonomiky. To je dost znepokojuje,“ myslí si mladá žena.

Nad celkovou strategií separatistů bdí hlavní štáb Yes Scotland, který příznačně sídlí v glasgowské Hope Street, Ulici naděje. „Víme, jak referendum vyhrát!“ říká sebevědomě Roddy Thomson a doplňuje:

„Rychle jsme pochopili, že poslední úsek na cestě k získání nezávislosti vede přes to zapomenout na klasické stranické rozdělení. Zaseli jsme semínko a doufali jsme v angažovanost lidí. Jejich reakce nás přemohla. Něco je ve vzduchu. A to něco je vytvořené zespodu, to neřídí politici. A příklady z ciziny? Myslím, že po skončení kampaně si spíš v cizině vezmou příklad z nás.“

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme