Zeman na summitu V4 a Chorvatska zopakoval negativní postoj k uprchlickým kvótám

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky a Chorvatska za sebou mají první den summitu v maďarském Balatonfüredu. Dnes mluvili hlavně o migrační politice. Prezident Miloš Zeman zopakoval, že je proti povinným kvótám na rozdělování uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit V4 a Chorvatska v maďarském Balatonfüredu

Summit V4 a Chorvatska v maďarském Balatonfüredu | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

„Důležité je, že si prezidenti vyměnili názory na otázku migrační krize. Není tajemství, že například prezident Slovenské republiky má odlišný názor, ale to patří k diskusi,“ řekl mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Ten dnes také zopakoval, že prezident Zeman navrhuje podat žalobu k Soudnímu dvoru EU, pokud by se mechanismus kvót měl stát trvalým prostředkem pro přijímání uprchlíků.

Chovanec: ČR by mohla v neděli zavřít hranici s Rakouskem. Zaorálek to popírá

Číst článek

Podle Ovčáčka se jednání jinak nesla v přátelské a částečně i v neformální atmosféře. Kromě uprchlické krize mluvili lídři zemí visegrádské čtyřky a Chorvatska také o klimatických změnách, aby sladili postoje před nadcházející klimatickou konferencí v Paříži.

Během zítřka by se měli věnovat otázkám energetické bezpečnosti a podpoře balkánských zemí při vstupu do Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Chorvatská vláda cizí vojáky na hranicích nechce

Summit V4 a Chorvatska přináší také společnou diskusi Záhřebu a Budapešti na téma uprchlické krize. Na části společné hranice už stojí plot. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová a maďarský prezident János Áder se ovšem shodují na tom, že uprchlická krize není jen problémem Chorvatska a Maďarska.

Společně říkají, že se celá situace musí řešit především na unijní úrovni a z dlouhodobější perspektivy také v domovských zemích uprchlíků. Grabarová Kitarovićová a Áder se setkali už před summitem V4. Oba tvrdí, že vztahy Budapešti a Záhřebu jsou stále velmi dobré a je potřeba je tak udržet.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić nicméně prezidentce Kolindě Grabarové Kitarovićové před jejím odjezdem do Maďarska vyčetl, že jde na ruku zemím, které chtějí na chorvatskou hranici přivést vlastní policisty a vojáky. Chorvatská vláda je proti tomu, aby maďarské hranice přijeli chránit mimo jiné i čeští vojáci.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

Summit V4 a Chorvatska v maďarském Balatonfüredu | Foto: Tea Parkanová

Tea Veseláková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme