Zemřel bosenskosrbský generál Tolimir, doživotně odsouzený za genocidu ve Srebrenici

V noci na dnešek zemřel v Haagu bosenskosrbský generál Zdravko Tolimir, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsoudil k doživotnímu trestu vězení za podíl na genocidě v bosenské Srebrenici z roku 1995. Tolimirovi bylo 67 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravko Tolimir

Zdravko Tolimir | Zdroj: Reuters

Bývalý šéf vojenské rozvědky bosenských Srbů prý podlehl nemoci, kterou ale jeho rodina neupřesnila.

"Byl nemocný, ale ti hlupáci mu neumožnili sem přijet a léčit se doma," řekla srbským novinářům manželka zesnulého Nada Tolimirová, kterou citovala agentura AFP.

Soudce ICTY ve zdůvodnění rozsudku 12. prosince 2012 mimo jiné poukázal na to, že Tolimir byl "pravou rukou" bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče. Ten je považován za hlavního strůjce vyvraždění osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve východobosenské muslimské enklávě Srebrenica v červenci 1995.

Tolimir svoji vinu nepřiznal. Byl zadržen v květnu 2007 a jeho proces začal po několika odkladech kvůli špatnému zdravotnímu stavu v únoru 2010. U soudu se obhajoval sám a tvrdil, že "nedával rozkazy během bojů" a nebyl přítomen ve Srebrenici.

Uvedl také, že cílem bosenskosrbských sil bylo bojovat proti ozbrojeným teroristickým skupinám, nikoliv útočit na civilní obyvatelstvo.

Podle závěrů soudce ICTY byl Tolimir naopak "plně obeznámen s opovrženíhodnými zločineckými operacemi (prováděnými ve Srebrenici), a dokonce se i sám podílel na splnění jejich cílů."

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme