Zemřel bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker, bylo mu 94 let

Ve věku 94 let zemřel bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker. Byl posledním prezidentem západního Německa a zároveň prvním prezidentem toho sjednoceného. Za svůj prezidentský vzor považoval svého blízkého přítele Václava Havla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker

Zemřel bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker | Zdroj: ČTK

Křesťanský demokrat Weizsäcker byl šestým německým prezidentem. Post zastával deset let od roku 1984, do té doby působil jako starosta Západního Berlína.

Na nejvyšší ústavní funkci kandidoval už v první polovině 70. let. Tehdy neuspěl, ale v květnu 1984 se karta obrátila a Weizsäcker nahradil v čele země Karla Carstense.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věku 94 let zemřel bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker. Jeho život a činy připomněl berlínský zpravodaj Pavel Polák

Když pak v roce 1989 usiloval o znovuzvolení, nepostavili už proti němu sociální demokraté ani zelení žádného protikandidáta.

Byl posledním prezident západního a první Německa sjednoceného. Do povědomí Němců se ale nezapomenutelně zapsal svými činy a projevy nejen při sjednocování země.

Rok po nástupu do úřadu například přednesl projev k výročí konce druhé světové války. V něm řekl, že 8. květen 1945 není dnem porážky Německa, ale jeho osvobozením od nacistické hrůzovlády, která pohrdala lidmi.

Takto otevřeně to žádný německý prezident před ním neřekl. Jeho otec Ernst von Weizsäcker navíc kdysi zastával post státního sekretáře Hitlerova ministra zahraničí Joachima von Ribbentropa.

Přátelil se s Václavem Havlem

Bývalého prezidenta Němci vnímali jako filozofa i morální autoritu. V celonárodní anketě o největší osobnost Německa, kterou loni zveřejnila veřejnoprávní televize ZDF, pak Weizsäcker obsadil v mužské kategorii třetí příčku.

Současný německý prezident Joachim Gauck vyjádřil v zápisu do kondolenční knihy lítost nad smrtí Richarda von Weizsäckera | Foto: ČTK/AP

Patřil také k blízkým přátelům Václava Havla. Samotný Havel považoval Weizsäckera za svůj prezidentský vzor. Oba státníci se poprvé oficiálně potkali v březnu roku 1990 v Praze.

Na počátku 90. let se navíc aktivně angažoval v otázce urovnání česko-německých vztahů. Říkal, že o jejich nápravu se zasloužil právě tehdejší prezident Havel.

„Poznal jsem Václava Havla ještě před tím, než se stal prezidentem. Jeho otevřenost a láska k pravdě, jeho humor a pocit odpovědnosti za to, co má ve svobodné a demokratické společnosti vzniknout, to všechno ho konfrontovalo se situacemi, které byly pro něj osobně velmi těžké. My v Německu žádného takového Václava Havla nemáme,“ podotkl Weizsäcker v exkluzivním rozhovoru pro ČRo v roce 2008.

Ztrácíme výtečného muže, napsal Gauck

Weizsäcker byl prezidentem s ohromným společenským respektem. To potvrzuje i nespočet nekrologů, ohlasů a vzpomínek, které přinášejí německá média. Jeho manželce už kondoloval současný prezident Joachim Gauck.

„Ztrácíme výtečného muže a vynikající hlavu státu. Jeho projev a důraz na to, že konec války nesmíme oddělovat od 30. ledna 1933, kdy se nacisté chopili moci, tak to se stalo základem pro naše sebepochopení a jednání,“ připomněl Gauck.

Zemřel bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker. Na archivním snímku ze 17. listopadu 2005 Weizsäcker s tehdejším prezidentem Havlem zapalují svíčku u příležitosti Dne boje boje za svobodu a demokracii. | Foto: ČTK

Jiří Hošek, ČTK, Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme