Zemřel polský herec Stanislaw Mikulski, seriálový kapitán Kloss

Zemřel legendární kapitán Kloss. Přesněji řečeno polský herec Stanislaw Mikulski, který ztvárnil hlavního hrdinu polského seriálu S nasazením života. Bylo mu 85 let a Poláci ho považují za filmovou i divadelní ikonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský herec Stanislaw Mikulski, seriálový kapitán Kloss

Polský herec Stanislaw Mikulski, seriálový kapitán Kloss | Foto: pl.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, uživatel Cezary p

Kapitán Kloss dominoval jako hrdina polské televizi v druhé polovině 60. let. Seriál S nasazením života byl ale známý i za hranicemi země.

Úspěch u diváků si získal v celém sovětském bloku, včetně tehdejšího Československa, a dočkal se nespočetných repríz.

Seriál přináší dobrodružství mladého Poláka Stanislawa Kolického. Uprchlík z nacistického zajetí nabídne své služby sovětské rozvědce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel polský herec Stanislaw Mikulski, kapitán Kloss ze seriálu S nasazením života. Jeho život připomněl zpravodaj z Polska Vít Pohanka.

Dokonale ovládá němčinu a je neuvěřitelně podobný zajatému německému důstojníkovi. Proto se začne vydávat za něj a vyzvídat v německé vojenské rozvědce. Nejprve jako poručík a později jako kapitán Hans Kloss.

Divákům nabízel napínavý dobrodružný příběh i hrdinkami a hrdiny, kteří disponovali sexappealem. Mikulski na tom měl lví podíl.

Mimo Polsko se přitom moc neví, že role kapitána Klosse byla pro něj jen jednou z mnoha. Poprvé na sebe upozornil už v 50. letech ve válečném dramatu Andrzeje Wajdy s názvem Kanály, které se odehrává během varšavského povstání.

Stanislaw Mikulski hrál v desítkách polských filmů a také v nejprestižnějších divadlech. Dostal dvě desítky hereckých i státních ocenění a vyznamenání. K roli kapitána Klosse se ale vždycky hrdě hlásil.

Zahrál si dokonce v novém filmovém pokračování příběhu, který měl premiéru v roce 2012. České televizi tenkrát řekl: „Hercova práce a kariéra nekončí v 65 letech. Hraje tak dlouho, jak může.“

Opravdu hrál téměř do konce. Z filmového plátna a divadelních prken se rozhodl odejít před dvěma lety, když mu bylo 83 let.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme