Zima komplikuje situaci uprchlíků i na hranici s Německem

Rakousko se dohodlo s Bavorskem, že si uprchlíky budou předávat směrem do Německa jen na pěti konkrétních hraničních přechodech. Do hraničního prostoru smí ovšem přijet jen 50 uprchlíků za hodinu, tedy asi jeden plný autobus. Zatím se zdá, že to funguje bez vážnějších problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hraniční přechod Kollerschlag v Horním Rakousku

Hraniční přechod Kollerschlag v Horním Rakousku | Foto: Vojtěch Berger

Na hraničním přechodu Kollerschlag v Horním Rakousku bylo ráno hluboko pod nulou. Několik set uprchlíků – včetně řady žen a malých dětí – strávilo noc ve vyhřívaném stanu.

Přesto se zima se na uprchlících podepisuje, někteří mají kašel či rýmu.

Jako poslední suvenýr před opuštěním Rakouska dostanou zpravidla čerstvé housky, banán a černý čaj. Podle dobrovolníků si do něj většina uprchlíků přeje nasypat tolik cukru, kolik se tam jen vejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přebírání uprchlíků na hraničním přechodu Kollerschlag natáčel zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

I když si rakouské úřady v minulých dnech stěžovaly, že si Německo přebírá uprchlíky příliš pomalu, dnešní situace na bavorských hranicích je klidná.

Na hranice dorazí autobus zpravidla ze Štýrska – což je spolková země Rakouska, která hraničí se Slovinskem – z autobusu vystoupí běženci, seřadí do skupin a přejdou most přes hraniční říčku.

Pak je čeká většinou cesta do Pasova, kde je dál rozdělují německé úřady.

Situaci na rakousko-německé hranici pozorně sledují okolní země. Otevřená bavorská hranice slouží jako pomyslný ventil, který uvolňuje napětí ve všech ostatních zemích, kudy uprchlíci na balkánské trase procházejí.

Vyhřívaný stan pro uprchlíky v Kollerschlagu v Horním Rakousku | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme