Život nám to nezmění, shodují se v názoru na plot lidé na srbsko-maďarské hranici

Obyvatelé severního Srbska nejsou z chystaného plotu na maďarské straně hranice nijak nervózní. Na druhou stranu tam ale nenajdete nikoho, kdo by projekt schvaloval. Ve městě Subotica, pár kilometrů od hranic, na žádného uprchlíka nenarazíte. Místní ale dobře vědí, že v okolí jich je mnoho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský migrant Rafiullah ve městě Subotica u srbsko-maďarské hranice. Chce odejít do Francie a tam požádat o azyl (7.5.2015)

Afghánský migrant Rafiullah ve městě Subotica u srbsko-maďarské hranice. Chce odejít do Francie a tam požádat o azyl (7.5.2015) | Zdroj: Reuters

V Subotici na náměstí Svobody je osvětlená fontána, kolem ní běhají děti a hrají si. Dospělí sedí v kavárnách a předzahrádkách. Po uprchlících v centru města není ani památky.

Přesto místní moc dobře vědí, co se chystá na maďarské straně hranice, která je jen pár kilometrů odtud. Má tam vzniknout čtyři metry vysoký plot, který by měl být pro uprchlíky neprostupný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co si myslí lidé v Subotici na srbsko-maďarské hranici o migrantech i chystaném plotu zjišťoval zvláštní zpravodaj ČRo Martin Ježek

Občané Subotice, ať už etničtí Srbové nebo Maďaři, si většinou myslí, že na jejich každodenní život to vliv mít nebude.

„Oni to ví nejlíp. Ať ji postaví, pokud jde o bezpečnost. Nejlepší by bylo, kdyby uprchlíci nedošli ani sem. Ale uvědomte si, že tohle všechno je jenom politika,“ říká paní Monika.

Je na ní vidět, že se tématem plotu na hranici moc nezabývá. „Já s uprchlíky problém nemám. Oni usilují o své a já si žiju svůj život,“ dodává.

'Plot nic neřeší'

Tři muži u fontány už mají kvalifikovanější názory. „Já samozřejmě vím, o co jde, ale proč bych se měl bát? Hraniční přechod je otevřený a já jsem nikdy nešel do Maďarska lesem. A pokud jde o ty, kteří jdou lesem, my jsme s nimi doteď neměli problém,“ říká pan Djuro.

Do rozhovoru se zapojuje i pan Dragan: „Já si o tom nic nemyslím. Ten, kdo se tam chce dostat, zvládne to bez plotu i přes plot. Nemůžu mluvit za Maďarsko, ale jestli to postaví, tak to jsou vyhozené peníze.“

Pan Tibor se pak zabývá tím, co takový plot vlastně může znamenat. „Mě to nijak nepostihne. Ale v životě jsem neviděl, aby nějaká hradba někdy něco vyřešila,“ přemítá.

Uprchlíci, kteří směřují ze Sýrie nebo z Iráku, ale také z Kosova, sice nejsou v centru města, ale jsou všude okolo. A všichni to vědí. Skrývají se například v opuštěných chatách, halách nebo továrnách na kraji města, nebo přímo v lese. A po stovkách za každou noc se pokoušejí o přechod na maďarskou stranu.

Martin Ježek, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme