Život v Řecku značně komplikuje nedostatek benzínu

Život v Řecku je ochromený kvůli stávce řidičů kamionů a cisteren. Vláda na šoféry, protestující proti chystané liberalizaci v autodopravě, zvyšuje nátlak. Těm, kteří se rychle nevrátí do práce, hrozí zabavením vozu, odebráním licence nebo i vězením. Řidiči ale zatím vzdorují. Několik stovek z nich protestovalo v Aténách u ministerstva dopravy. Policie proti nim zakročila slzným plynem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Čtvrtý den stávky pociťují Řekové nedostatkem benzínu na čerpacích stanicích nebo zastavením práce v některých továrnách.

„Situace v Aténách není příjemná už jen proto, že Řekové jsou zvyklí hodně používat automobilů a sehnat v současné situaci benzín je velice obtížné,“ řekla spolupracovnice Radiožurnálu Andronika Čolasová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu Andronika Čolasová živě z Atén v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Stávka se podle jejích slov dotýká všech oblastí života. „Zemědělci mají velké problémy s převezením a prodejem svých produktů,“ uvedla například.

Stávkující podle ní nemají v plné míře podporu v žádné politické ani společenské vrstvě.

„Jejich čin je odsuzován a občané jsou rozhořčeni, už i proto, že tento víkend by většina Řeků měla odjet na dovolenou, ale nemohou, protože nemají benzín,“ řekla Andronika Čolasová.

Pokud jde o turistický ruch, v oblasti severního Řecka dochází k rušení zájezdů.

„Je tady ale naděje, že v blízké době – myslíme, že zítra kolem poledne – by se mělo rozhodnout o tom, že stávka skončí, a tím pádem i řecká turistika nebude ohrožena,“ dodala Andronika Čolasová.

Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme