Známý Putinův kritik Navalnyj dostal za údajnou zpronevěru podmínku

Moskevský soud potrestal Alexeje Navalného za údajnou zpronevěru. Známý představitel opozice dostal 3,5letou podmínku. Jeho bratru Olegovi soud vyměřil stejně dlouhý trest, ovšem nepodmíněný. Obhájci již oznámili, že se proti verdiktu odvolají, odvolání nevylučuje ani prokuratura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj (vlevo) a jeho bratr Oleg byli odsouzeni za údajnou zpronevěru

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj (vlevo) a jeho bratr Oleg byli odsouzeni za údajnou zpronevěru | Zdroj: Reuters

Ta původně žádala pro 38letého kritika Kremlu deset let vězení a osm let pro jeho mladšího bratra. Soud navíc oba Navalné potrestal pokutou půl milionu rublů.

Podle rozsudku sourozenci zpronevěřili 27 milionů rublů francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Ta ovšem prostřednictvím finančního ředitele své ruské pobočky Christiana Melnika uvedla, že neutrpěla žádnou škodu.

Oblíbený bloger, právník a kritik prezidenta Vladimira Putina od začátku tvrdí, že je nevinný a že jde o politický proces. Kreml takové nařčení odmítá, dnešní rozsudek pak nijak nekomentoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj byl za údajnou zpronevěru odsouzen k podmínce. K verdiktu se vyjádřil publicista Jefim Fištejn

Soud v pondělí překvapivě informoval, že verdikt padne už dnes, více než dva týdny před stanoveným termínem.

Podle všeho se tak snažil vyhnout protestům, které na 15. ledna, tedy původně očekávaný den vynesení rozsudku, svolali stoupenci Navalného.

Předběžně se počítalo s účastí více než 30 tisíc demonstrantů. Teď před Novým rokem ale v Rusku začíná dlouhé volno a řada lidí už odjela z metropole. Asi stovku stoupenců měl nicméně Navalnyj u soudu i dnes.

Alexej a Oleg Navalní byli odsouzeni za údajnou zpronevěru. Známý opoziční aktivista je přesvědčen, že jde o politický proces | Foto: Reuters

Před budovou panovala přísná bezpečnostní opatření, objevily se informace o několika zatčených. Verdikt se dočkal také bouřlivé kritiky na sociálních sítích. Přívrženci opozice svolávají podvečerní demonstraci na Manéžním náměstí, na místě už jsou ale pořádkové síly a policie varovala před „nezákonnými akcemi“.

Pobouření vyvolal především nepodmíněný trest pro Olega Navalného, který se v politice nijak neangažuje. Podle některých kritiků se stal „rukojmím Kremlu“. Sám Alexej Navalnyj v první reakci na rozsudek prohlásil, že jde o formu nátlaku na něj.

Znemožnění případné kandidatury

Navalnyj, který je momentálně v domácím vězení, už si jeden trest odpykává. Loni ho soud poslal za údajné machinace při prodeji dříví na pět let za mříže, později rozsudek změnil na podmínku. Opoziční bloger tehdy prohlásil, že soud rozhodoval na politickou objednávku z nejvyšších míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu, kvůli které byli odsouzeni bratři Navalní, přiblížil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Navzdory tomuto rozsudku získal Navalnyj loni v září ve volbách moskevského starosty druhou příčku s 27 procenty hlasů. Pravomocné odsouzení je ovšem v Rusku překážkou případné kandidatury v prezidentských volbách, které by se měly konat v roce 2018.

„Navalnyj vešel ve známost v roce 2008, když jeho protikorupční blog začaly navštěvovat stovky tisíc lidí. Velmi rychle se dostal do pozice čelného kritika stávajícího systému, protože odhaloval různé nepravosti, neplechy, podvody a korupční jednání v největších ruských firmách a vazby na největší mocenské špičky včetně prezidenta Putina,“ přibližuje publicista Jefim Fištejn.

„Mnozí poslanci se v důsledku toho museli vzdát preventivně mandátu, nikdo z těch, koho Navalnyj kritizoval, ovšem nebyl odsouzen a nebyl ani předmětem vyšetřování,“ dodává. Na přelomu let 2011 a 2012 pak Navalnyj patřil k vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu.

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj (vlevo) a jeho bratr Oleg byli odsouzeni za údajnou zpronevěru | Foto: Reuters

ČTK, Lubica Bergmanová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme