Zpravodaj ČRo v Německu: Tröglitz hledá cestu k normálu pomalu a těžko

Tröglitz v Sasku-Anhaltsku je obec, která se stala v Německu symbolem pro xenofobní nálady. Neonacisté tam zkraje roku demonstrovali proti plánovanému azylovému domu. Pak ubytovnu pro uprchlíky někdo zapálil. Politici začali bít na poplach a policie jednat. Dnes žijí v Tröglitzu jen tři uprchlické rodiny, neonacisté tam už nedemonstrují a ve vesnici je zdánlivý klid. Cestu k normálu ale obec hledá pomalu a těžko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ubytovnu pro azylanty v Tröglitz v dubnu zapálil neznámý žhář. Snímek ze začátku září

Ubytovnu pro azylanty v Tröglitz v dubnu zapálil neznámý žhář. Snímek ze začátku září | Foto: Pavel Polák

"Můj život to hodně změnilo. Zjistil jsem, že kolem mě žije pár přátel a potom velká mlčící většina," říká Markus Nierth, bývalý starosta Tröglitzu.

Neonacisté ho donutili na jaře rezignovat, svolávali demonstrace před jeho dům, dostával výhružné dopisy, anonymy mu hrozily smrtí. V noci teď hlídá jeho dům policie. Po žhářském útoku se Markus Nierth s rodinou rozhodl přijmout u sebe dvě uprchlické rodiny z Afghánistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtyři měsíce po žhářském útoku na ubytovnu pro uprchlíky se do Tröglitz vrátil zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák

"Staráme se o ně. Denně se jim věnujeme tři, někdy i šest hodin. Doprovázíme je k lékaři, na nákupy, pomáháme na úřadech. Oni nemluví anglicky, natož německy. Jsou to ale milí lidé, kteří se na ulici usmívají. A to na ostatní působí," říká Markus Nierth.

Několik nadávek už ale také slyšeli a viděli i pár neslušných gest. Markus Nierth uprchlíky před médii zatím chrání. Přišli na začátku června a bývalý starosta chce, aby se mohli v klidu adaptovat.

"Věděli, do jaké obce jdou. Ze začátku jim nebylo do zpěvu. Ale pak mi řekli - podívej, já jsem přežil bombový útok. Mého bratra mi zastřelili před očima, můj syn viděl hrozné věci, mrtvé lidi. Co horšího se nám může stát?"

Mezi obyvateli Tröglitz, kteří se přidali k iniciativě je i bývalý starosta Markus Nierth | Foto: Pavel Polák

Kolem vypálené ubytovny v Tröglitzu je postavené lešení, ale stále jsou vidět ohořelé trámy po dubnovém útoku. Útočníka kriminální policie ještě nenašla.

Místní lidé mlčí, s médii se odmítají bavit. Mathias Keilholz, místní farář, který založil občanskou iniciativu Společně jeden pro druhého, přesto tvrdí, že se nálada v obci mění.

"Podle mě příchod uprchlíků do Tröglitzu na ostatní zapůsobil. Viděli je, mají s nimi zkušenost. A myslím si, že se postoj té mlčící většiny k žadatelům o azyl postupně mění k lepšímu," věří farář.

Uprchlíci se s obcí Tröglitz sžívají pozvolně. 22letý Ali to zkusil v místním fotbalovém klubu. „Naposledy přišel celý pyšný domů, že vstřelil pět gólů. Hodně ho to baví."

Markus Nierth tvrdí, že se pravicovým radikálům nesmí ustupovat. Přestože dříve uvažoval o tom, že z Tröglitzu odejde, dnes je rozhodnutý zůstat. "Už cítíme větší podporu," dodává.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme