Zřícení letadla s hokejisty u Jaroslavle provázely podivné okolnosti, míní někteří pozůstalí

Pád letadla s hokejisty ruského klubu Lokomotiv Jaroslavl, při kterém před třemi lety přišlo o život sedm členů posádky a 37 členů klubu, mezi nimi i tři čeští hokejisté, provázely podivné okolnosti. Před soudem v Jaroslavli, kde pokračuje proces s jedním z šéfů firmy vlastnící letadlo, to prohlásili někteří příbuzní obětí leteckého neštěstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínkový pochod fanoušků klubu Lokomotiv Jaroslavl

Vzpomínkový pochod fanoušků klubu Lokomotiv Jaroslavl | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Matka jednoho z hráčů Anželika Jarčuková se dnes u soudu, podobně jako další, podivovala nad tím, proč letadlo odletělo až 7. září, když měli hokejisté zarezervovanou letenku už na šestého.

Celý tým Lokomotiv Jaroslavl prý kvůli jednodennímu odkladu pak měl do Minsku údajně hodně naspěch. Asi hodinu před odletem to údajně telefonoval své sestře Alje kouč Boris Koroljev, který také při letecké nehodě přišel o život.

Další pozůstalí podle agentury TASS tvrdí, že byl stroj přetížen. Jestli je to pravda a jestli to mohlo mít nějaký vliv na pád letadla, zatím není jasné.

Jediným obviněným v celé kauze je Vadim Timofejev. Ten v době nehody působil jako náměstek generálního ředitele společnosti Jak Servis, která havarovaný letoun vlastnila.

Podle vyšetřovatelů nehodu způsobil jeden z pilotů, který omylem při vzletu brzdil. Kvůli nízké rychlosti letadlo krátce po vzletu havarovalo. Piloti v té době přecházeli na Jak-42 z jiného typu letadla, z Jaku-40, který má ale trochu jiné ovládání.

Na změnu podle vyšetřovatelů nebyli dostatečně proškolení. Odpovědnost za to údajně má právě Vadim Timofejev. Hrozí mu za to až sedm let vězení. Firma Jak Servis přišla kvůli pádu letadla o licenci už před třemi lety.

Po skončení výslechů příbuzných obětí, bude soud vyslýchat vedení letiště Tunošna. To před soud předstoupí zítra v deset hodin dopoledne moskevského času.

Očekává se, že zvláštní dohru bude mít spor mezi Timofejevem a výrobcem havarovaného letadla - Chruničevovým státním kosmickým vědeckovýrobním střediskem. Soud dnes potvrdil oprávněnost nároku na zaplacení 17 milionů rublů, tedy v přepočtu asi 7 milionů korun. Chce je právě po Vadimu Timofejevovi. Tento spor ale bude řešit jiný soud.

Při pádu letadla v září 2011 přišlo o život sedm členů posádky a 37 členů klubu, mezi nimi i čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a jejich slovenský spoluhráč Pavol Demitra.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme