Merkelová po útocích neotočila. Zvládneme to, zopakovala a žádá o pomoc celou Evropu

Německo udělá všechno pro objasnění teroristických útoků z minulého týdne a pro dopadení lidí, kteří za nimi stáli. Na tiskové konferenci to dnes řekla kancléřka Angela Merkelová. V souvislosti s migrační krizí a s atentáty zopakovala své loňské prohlášení: „Zvládneme to." Současnou situaci označila za historickou zkoušku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková kancléřka Angela Merkelová při příchodu na tiskovou konferenci

Spolková kancléřka Angela Merkelová při příchodu na tiskovou konferenci | Zdroj: Reuters

Tisková konference Angely Merkelové trvala hodinu a půl a byla to její první tisková konference po sérii několika útoků a teroristických činů, které se v Německu v posledních dnech odehrály.

Kancléřka odsoudila útoky ve Würzburgu a v Ansbachu, které označila za islamistický terorismus. Podle ní existuje spojitost mezi incidenty v Bavorsku a předchozími útoky v Nice, v Bruselu, v Paříži nebo v americkém Orlandu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konferenci Angely Merkelové k útokům v Německu a uprchlické krizi přiblížil zpravodaj ČRo Pavel Polák

Uvedla, že úřady udělají všechno pro to, aby se byli potrestáni pachatelé a objasnilo se i pozadí útoků.

„To, že dva z útočníků přišli do Německa jako uprchlíci, je výsměchem pro zemi, která je přijala. Je to výsměch jak pomocným rukám – dobrovolníkům, kteří se o ně starali, a stejně tak i dalším uprchlíkům, kteří utekli před válkou, o všechno přišli a chtějí tu žít v míru,“ řekla kancléřka.

Podle Merkelové chtějí teroristé připravit Západ o jeho svobodu a o jeho způsob života. Snaží se podle ní také zasít nenávist mezi kultury a mezi náboženství a připravit Německo o ochotu pomáhat lidem v nouzi.

Německo je však podle ní silná země, která už v minulosti zvládla velké výzvy, a je přesvědčená, že zvládne i ty současné.

Kromě útoků v Německu mluvila Merkelová i na téma uprchlické krize. Evropská unie podle ní nedělá dost při přijímání uprchlíků ze Sýrie, zejména ve srovnání s tím, kolik běženců přišlo do Turecka, Jordánska a Libanonu.

Navíc podle ní nefunguje rozdělování uprchlíků tak, aby zátěž migrační krize rovnoměrně nesly všechny země EU. „Jsem zklamaná z toho, že u některých je nedostatečná ochota zde něco dělat,“ uvedla kancléřka.

Vyjádřila však potěšení z toho, že členské státy se dohodly na posílení evropské pohraniční služby Frontex. Ocenila také Polsko za ochotu zapojit se do mise proti převáděčům běženců v Egejském moři a blíže neupřesněné země východní Evropy za snahu pomáhat při řešení příčin útěku přímo v krizových regionech.

Střelec z Mnichova byl rasista, považoval se za árijce, pohrdal Araby a Turky, píší Němci

Číst článek

Merkelová také vyjádřila přesvědčení, že je třeba co nejrychleji zajistit dostatečnou ochranu vnějších hranic EU, aby bylo možné zrušit kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru.

Kancléřka si také přeje rychlé obnovení pravidel dublinské úmluvy, podle níž musí o azylu pro uprchlíka rozhodnout ta země EU, na jejíž území dotyčný vstoupí jako první.

Dnes zveřejněné výsledky průzkumu společnosti Emnid pro televizi N24 ukázaly, že s politikou Merkelové v uprchlické krizi nesouhlasí 57 procent Němců. Je to vůbec poprvé, co počet odpůrců kancléřčiných opatření získal v německé společnosti nadpoloviční většinu. Silný odpor vzbuzuje politika Merkelové i v její vlastní konzervativní unii CDU/CSU, s jejím přístupem k migraci nesouhlasí 42 procent voličů strany.

Německo udělá všechno pro objasnění teroristických útoků z minulého týdne, uvedla kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme