Zvláštní zpravodaj ČRo: V Mariupolu ženy vyrábějí maskovací sítě

Ukrajinská armáda potřebuje nejen moderní zbraně, ale prakticky všechno. Za léta vlády prezidenta Janukovyče se dostala do stádia fatálního rozkladu a s žádnou válkou nepočítala. Vojákům chybí například maskování zbraní a techniky. To pro ně šijí dobrovolnice v jedné suterenní dílně v Mariupolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena prochází kolem vyhořelého skladu v obytné části Mariupolu

Žena prochází kolem vyhořelého skladu v obytné části Mariupolu | Zdroj: Reuters

Průvodce Spartak zvláštnímu zpravodaji Českého rozhlasu Martinu Dorazínovi vysvětluje, že v jedné z místností ženy pletou maskovací sítě.

Dvě ženy vplétají kousky látek do sítí. A takových míst je po celém Mariupolu asi 11. Jsou ve školách, dětských domovech, bývalých úřadovnách.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Mariupolu vyrábějí dobrovolnice maskovací sítě pro ukrajinské vojáky. Sledoval je zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Viktorie vplétá do sítě kousky látek, režných nití do sítě, které potom slouží jako maskovací úbor pro vojáky na košile a kalhoty, aby je nebylo vidět v polích. Paní Nataša zas ukazuje, jak se jimi vojáci maskují.

Dokonce tam ženy pletou i návleky na samopaly.

Proruští povstalci 60krát porušili příměří, hlásí ukrajinská armáda

Číst článek

„S díky odmítám vyzkoušet režný kostým pro ostřelovače, který pak připomíná něco mezi hejkalem a snopem zvadlého obilí,“ říká Martin Dorazín.

Tyto ukrajinské ženy - většinou důchodkyně - sem chodí každou volnou chvíli. Doma by je prý přepadaly černé myšlenky a tady je teplo, veselo a užitečno.

Česko posílá na Ukrajinu konvoj s humanitární pomocí

Číst článek

Prodejce v Mariupolu | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Martin Dorazín, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme