EU chce rozhodnout o případných nových sankcích proti Rusku během večera

Země Evropské unie se opět mimořádně sejdou kvůli případným novým sankcím vůči Rusku. Rozhodnout by o nich dnes večer měli velvyslanci států osmadvacítky při unii. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený diplomat. Členské země už během dneška dvakrát posunuly termín pro rozhodnutí o tom, jestli sankce uvalit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Podle diplomatů čekají státy unie hlavně na to, jestli jim ukrajinský prezident Petro Porošenko potvrdí, že povstalci dodržují platné příměří.

Původně už unie dnes dopoledne sankce odložila, ale státy s tvrdším postojem si nakonec vynutily aspoň zahájení debaty o nich, a to zhruba půl hodiny před tím, než uplynula lhůta pro rozhodnutí.

K zavedení sankcí je nutný souhlas všech 28 zemí Evropské unie. Česko se podle zdroje Českého rozhlasu rozhodne o svém postoji dnes odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU rozhoduje o dalších sankcích proti Rusku. Aktuální situaci objasňuje Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

„Jde jen o to, abychom si ověřili, že platí splnění základního požadavku unie, tedy aby spolu Rusko a Ukrajina jednaly a směřovaly k diplomatickému řešení,“ objasňuje aktuální unijní situaci státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Situace zatím vypadá poměrně dobře. Může se stát, že sankce budou buď odloženy, nebo budou sice schváleny, ale bude stanoven jasný mechanismus, kdy a za jakých podmínek se přehodnotí,“ říká.

Pokud poběží diplomatická jednání o řešení celého konfliktu, budou podle Prouzy sankce určitě rušeny. Jestli se tak stane najednou, nebo postupně, bude prý záležet na tom, jak rychle řešení bude pokračovat

Příměří na Ukrajině stále trvá. Na Černém moři má začít ukrajinsko-americké cvičení

Číst článek

„Otázky mají všechny členské státy. Od začátku bylo cílem přinutit Rusko k tomu, aby se podílelo na řešení celé situace. A pokud se to bude dařit, nemá cenu sankce držet zbytečně dál,“ tvrdí Prouza a dodává:

„Sankce nemají být o tom, že zničíme ruskou ekonomiku, ale o tom, že motivujeme Rusko k tomu, aby se podílelo na vyřešení celé situace.“

Další sankce by se týkaly hlavně ruských ropných a vojenských firem. Česko a další země prosadily, že případná opatření téměř nezasáhnou vývoz strojů do Ruska.

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme