Belgičana střídá v čele Evropské rady Polák, bývalý premiér Donald Tusk

Novým předsedou Evropské rady je ode dneška Donald Tusk. Bývalý polský premiér v Bruselu vystřídá Belgičana Hermana Van Rompuye, který byl takzvaný evropským prezidentem posledních pět let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk | Foto: European Parliament

Svou angličtinu vybrousím, sliboval Donald Tusk v srpnu po zvolení do čela Evropské rady. A v posledních třech měsících se ji intenzivně učil.

V politice ale žádný student není, věnuje se jí už od 80. let. Nejdříve jako student a novinář v protikomunistické opozici, pak jako liberálně pravicový poslanec, senátor, předseda strany Občanská platforma a od roku 2007 jako premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Donalda Tuska přiblížila v rozhovoru pro ČRo polská velvyslankyně v Česku Gražyna Bernatowiczová

Šéfem vlády byl Tusk nejdéle v postkomunistické historii Polska a všechny politické bouře dokázal ustát. Jak třeba při projednávání zprávy o smolenské tragédii, kdy při havárii prezidentského letadla zemřel prezident Lech Kaczyński a prakticky celé velení polské armády. Nebo letos, když jeho vláda hladce prošla hlasováním o důvěře, které spustila aféra zveřejněných odposlechů důležitých politiků.

Teď bude Donald Tusk řídit summity evropských lídrů, tedy premiérů nebo prezidentů jednotlivých zemí Evropské unie. Jeho úkolem je během schůzek najít dohodu přijatelnou pro všechny členské země osmadvacítky.

Nástup Donalda Truska do čela Evropské rady zvedá Polákům sebevědomí

Číst článek

Podle Tuska může polská historická zkušenost dnešní Evropě v mnohém pomoci. Polsko si jako jediná země unie během hospodářské krize udrželo nepřetržitý růst, v současné krizi na Ukrajině je zastáncem tvrdších sankcí vůči Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nástupu Tuska do čela Evropské rady mluvil vedoucí katedry západoevropských studií na Karlově univerzitě Tomáš Weiss

O Tuskovi se někdy mluví jako o politikovi, který se stane hlasem zemí střední a východní Evropy. Vedoucí katedry západoevropských studií na Karlově univerzitě Tomáš Weiss však upozornil, že pokud by tomu tak bylo, znamenalo by to, že Tusk v nové roli neuspěl.

„Musí být hlasem celé Evropské unie, musí hledat kompromis. Pokud bude mít někdo pocit, že je příliš hlasem jedné strany, tak ztratí důvěru a nedokáže dosáhnout kompromisu – a to je jeho hlavní úkol. A Evropská rada bez výjimek rozhoduje jednomyslně, takže tam není žádný prostor pro chybu,“ dodal Weiss.

Předseda Evropské rady | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Vít Pohanka, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme