Země EU přijaly další sankce proti ruským politikům a separatistům na Ukrajině

Státy Evropské unie posílily svoje sankce proti Rusku a proruským separatistům na Ukrajině. V Bruselu o tom jednomyslně rozhodli ministři zahraničí zemí osmadvacítky. Ti nově schválili zmrazení kont a zákaz cestování pro 19 představitelů Ruska a proruských povstalců. Sankce zasáhnou také necelou desítku firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na východě Ukrajiny pokračují boje

Na východě Ukrajiny pokračují boje | Zdroj: Reuters

Jména těchto lidí a podniků, které podle EU přispívají ke zhoršování krize na Ukrajině, zveřejní osmadvacítka až za týden.

Nechce, aby Rusko tyto sankce vzalo jako záminku pro narušení mírových rozhovorů, které mají začít ve středu v běloruském Minsku.

„Na druhé straně tím ministři chtěli dát najevo, že Evropská unie jednotně trvá na svých principech, a tím pádem dál očekává, že tato jednání povedou k hmatatelným výsledkům, které vyústí přinejmenším k příměří na východě Ukrajiny,“ uvedl český velvyslanec při EU Martin Povejšil.

Sankce EU už míří na více než 130 lidí a kromě toho existují také ekonomická opatření, která mají zvýšit tlak na Rusko. Osmadvacítka se shoduje, že pokud se mírová jednání nezdaří, mohou na Rusko dopadnout i nové ekonomické sankce.

Moskva podle zemí unie a Spojených států rebelům dodává zbraně a posílá na Ukrajinu i vlastní vojáky. Podle Rusů je podpora výhradně humanitární. Přítomnost vojáků pak zpravidla popírají (v případě Krymu ji přiznali až zpětně), nebo tvrdí, že vojáci jsou na Ukrajině na dovolené.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme