Nenávist vůči muslimům nahrává džihádistům, řekl jordánský král v EP

Kvůli teroristickým útokům ve světě roste strach z islámu, lidé však nesmí podléhat strachu, naopak je potřeba být k muslimům tolerantní, protože hlavně na muslimech je boj s radikalismem. Ve svém slavnostním projevu v Evropském parlamentu to prohlásil jordánský král Abdalláh II.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordánský král Abdalláh při svém vystoupení před europoslanci ve Štrasburku

Jordánský král Abdalláh při svém vystoupení před europoslanci ve Štrasburku | Zdroj: Reuters

Podle jordánského krále nenávist vůči muslimům přímo nahrává džihádistům. Ti ve své propagandě vykreslují západní země jako svět nepřátelský k muslimům, a právě různá proti-islámská hnutí, jako například Pegida v Německu, tomuto obrazu napomáhají.

Jordánský král zdůraznil, že islám není nepřátelský, naopak je podle jeho slov postavený na úctě k lidské důstojnosti u muslimů i ostatních.

„Dialog a respekt jsou základem každé společnosti. Napadání a urážení ostatních lidí kvůli jejich víře nikam nevede. Strach z islámu je jed založený na falešných představách. Já a bezpočet dalších muslimů jsme byli od malička učeni, že být muslimem znamená být tolerantní a pečovat o ostatní,“ řekl Abdalláh II.

Dialog s Hamásem

Jordánský král mluvil také o Izraeli, a to velmi kriticky, když zmínil loňskou bojovou operaci židovského státu proti militantní palestinské organizaci Hamás.

Ve vyspělém světě není podle krále Abdalláha možné řešit konflikty násilím, ale je potřeba politický dialog s Hamásem. Izrael svými bojovými operacemi podle jordánského krále opět paradoxně džihádistům pomáhá, neboť extremisté izraelské útoky využívají k obhajování vlastních násilných akcí.

Abdalláh II. o tom prý mluvil hlavně proto, že se v Izraeli blíží volby a řada evropských zemí včetně České republiky jsou tradičními spojenci Izraele.

Král, který se po nedávných teroristických útocích ve Francii se svou manželkou Ranjou zúčastnil smutečního pochodu v Paříži na památku obětí, vyzval Evropské země, aby se snažily hledat s muslimy společnou řeč.

A vyzval také k podpoře muslimských zemí v jejich boji s terorismem. Například Jordánsko už přijalo přes milion uprchlíků ze sousední Sýrie. Europoslanci projev jordánského krále ocenili dlouhým potleskem ve stoje.

Větší podpora z Evropy?

To, že jordánský král, mimochodem poměrně čerstvý nositel nejvyššího české vyznamenání, oslovil s výzvami k větší toleranci k islámu právě poslance Evropského parlamentu, není náhoda.

Kat Islámského státu Mohammed Emwazi zdaleka není jediný džihádistický bojovník z Evropy, v Iráku a Sýrii jsou jich podle odhadů zpravodajských služeb stovky nebo spíš tisíce. Evropský parlament nedávno vyzval k řešení této situace.

Řeč o radikálním islamismu bude ve Štrasburku i ve čtvrtek, kdy vystoupí šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Evropská unie zvažuje, že by mohla více podporovat své spojence v regionu jmenovitě kromě Jordánska také třeba Tunisko či Maroko. Europoslanci také zřejmě vyzvou k oživění vztahů s Tureckem.

kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme