EK obvinila Google ze zneužití dominantního postavení. Firmě hrozí miliardové pokuty

Firma Google podle Evropské komise zneužívá své dominantní postavení na trhu. Komise ji dnes obvinila, že při zobrazování výsledků vyhledávání na internetu zvýhodňuje své vlastní služby. Kvůli tomu si na Google stěžovali konkurenti firmy, například společnost Microsoft.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Foto: Tiskové centrum Google Česká republika

Podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové spotřebitelé při vyhledávání nemusí od Googlu vždycky dostat ty nejpřesnější výsledky. Vyhledávač prý uživatelům bez ohledu na relevanci přednostně nabízí své vlastní služby.

„Výsledkem je, že spotřebitelé při vyhledávání nemusí vidět ty nejvhodnější výsledky. Nebo to, že konkurenti Googlu nemusí dostat obchodní příležitosti, které by si jejich inovativní služby zasloužily," vysvětlila.

Rozhodnutí se týká srovnávání cen v různých online obchodech. Firma podle Evropské komise neprávem upřednostňuje svůj produkt Google Shopping. Obvinění by se ale ještě mohlo rozšířit o oblast vyhledávání v mapách nebo služeb v cestování.

Google, který obvinění odmítá, může teoreticky dostat pokutu přes 6 miliard dolarů, tedy přes 150 miliard korun.

Podle platných pravidel totiž může pokuta dosáhnout až 10 procent obratu firmy. Ten je momentálně 66 miliard dolarů. Nečeká se ale, že by společnost skutečně musela zaplatit tolik.

Případ zároveň stále ještě může skončit dohodou. Pokud by Google, jak už v minulosti nabídl, upravil zobrazování výsledků vyhledávání.

Evropská komise dnes, také na popud konkurentů, Google začala vyšetřovat i kvůli fungování jeho operačního systému Android.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme