Šlechtová: Česko nemůže zahájit čerpání peněz z fondů EU

Česko nemůže zahájit čerpání peněz z fondů EU, důvodem je podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové zpráva z auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+, která použití systému pozastavila. MMR podle ministryně se závěry auditu týmu ministerstva financí nesouhlasi. Šlechtová ho považuje za neprofesionální a opřený o spekulace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

„Podala jsem stížnost a žádost o přezkum zprávy o auditu závěrečné finální zprávy auditního orgánu do rukou pana ministra financí Andreje Babiše (ANO). Věřím, že se podaří iniciovat nezávislé expertní a právní posouzení,“ uvedla ministryně na tiskové konferenci.

Zdůraznila, že monitorovací systém pro čerpání dotací z EU je nenahraditelný a bez něj nemůže Česká republika čerpat finanční prostředky z EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co zpráva z auditu znamená pro kraje, se ptal ve vysílání Radiožurnálu předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška Vladimír Kroc

„Pokud by musely být ukončeny práce na systému a nebylo by možné ho dále využívat, hrozí, že ČR nebude moci vyhlásit výzvy z nových dotačních programů, a tudíž nebude schopná včas reálně čerpat 650 miliard korun, které můžeme v nadcházejících letech z rozpočtu EU žádat,“ vysvětlila ministryně.

První náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht České televizi řekl, že systém chtěla prověřit Evropská komise.

„Metodiku k tomuto auditu nám Evropská komise upřesňovala v jeho průběhu a komunikovala s námi. Komise po nás požadovala, abychom ověřili, jestli nejsou prostředky na monitorovací systém vysoké, a zadala nám, abychom udělali audit na výkonnost samotného systému a na veřejné zakázky,“ konstatoval.

Vysvětlení žádají Babiš i Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš, který je na návštěvě USA, vyzval svého prvního náměstka Lukáše Wagenknechta, aby ho písemně ujistil, že audit byl v pořádku. Pak prý zváží další postup.

Premiér Bohuslav Sobotka už ohlásil, že na jednání vlády ve středu se od ministrů Šlechtové a Babiše dozví potřebné detaily.

MMR připravovalo monitorovací systém nazvaný "MS2014+" od roku 2011 a od roku 2014 je připraven na ostrý provoz. „V současné době čeká na vkládání výzev od ostatních ministerstev a pro jeho správu je proškoleno okolo 2 tisíce lidí,“ uvádí MMR.

Ministryně dnes také upozornila, že o tomto kroku informuje i Evropskou komisi.

Karla Šlechtová kvůli problémům zrušila naplánovanou pracovní cestu do Číny. Další kroky, jak bude ministerstvo postupovat, chce předložit vládě příští týden.

Ohrožené dotace

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek z ČSSD v prohlášení označil oznámení ministryně Šlechtové, že čerpání dotací je ohroženo, za alarmující.

„My jsme byli vládou jednoznačně ujištěni jako hejtmani a informace jsme přenesli dále do území, to znamená starostům, neziskovému sektoru, podnikatelům, že nejpozději v půlce roku bude vše připraveno ke spuštění a ve druhém pololetí se vypíšou první výzvy,“ řekl o jednání s vládou před necelým měsícem.

Podle vlastních slov vyzval k vyřešení situace premiéra Sobotku i vicepremiéry Babiše a Bělobrádka.

„Není možné, aby 6,5 tisíce obcí, 14 krajů, tisíce neziskovek a další možní příjemci evropských peněz teď byli rukojmími sporu mezi úředníky ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj,“ dodal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme